Hittills i år har drygt 200 bilar satts i brand i Malmö och i fjol skedde flest bilbränder där av alla kommuner i Sverige. Skälet till varför bilbränder blivit ett så populärt tidsfördriv under de senaste åren i landets mer mångkulturella områden har förbryllat såväl polis som kriminologer. Men forskaren Manne Gerell tror sig nu veta varför.

De 200 bilarnas värde uppgår enligt försäkringsbolagen till tio miljoner kronor.

– Malmö har ganska stora utsatta områden, och bilbränder är en typ av brott som tar plats i sådana områden, i fattiga bostadsområden. Därför är det inte förvånande att Malmö ligger högt där, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, till Sydsvenskan.

– Bränder är generellt är ett ungdomsbrott, och framförallt då ett brott där då ungdomar som är lite stökigare och framförallt lite fattigare, förekommer.

Att minska “fattigdom och utsatthet” tror Gerell möjligen skulle kunna hjälpa. Även att minska segregationen menar han kan ha en effekt för “då kanske de inte uppmuntrar varandra”.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

LÄS ÄVEN: Malmö i svenska bilbrandstoppen

I sin forskningsrapport från 2017 såg han att bilbränder inte sällan skedde i så kallat socialt och ekonomiskt utsatta områden med hög andel ungdomar och invandrare där den kollektiva sammanhållningen och förmågan att hantera problem beskrivs som låg.

Gerells forskning visar också att vissa områden drabbas hårt av bränder för att det bor många personer med högre risk för att elda där – personer med exempelvis alkoholproblem, psykisk sjukdom och låg självkontroll.

Forskning från 2013 av Eva Andersson och Bo Malmberg har förklarat att bilbränderna kan vara ett sätt för ungdomar att ge igen på vad de upplever som ett orättvist samhälle.

LÄS ÄVEN: Studie: Arv avgörande för skolresultat – miljö irrelevant