Efter att en förskolelärare känt sig tvungen att hålla fast ett barn som fått ett vredesutbrott resulterade det i ett omedelbart avsked. Men alla är inte överens om att avsked är en adekvat påföljd och nu ska fallet utredas.

Det var i april ett 5-årigt barn, som var ute och lekte med övriga, ville gå in för att prata med ett annat barn. Förskoleläraren sa att hon kunde följa med barnet in och kolla med kollegorna om det var okej, men fick ett nej. 5-åringen satte sig då ned på golvet och vägrade gå därifrån. Förskoleläraren fick hjälp av en annan lärare med att bära ut det upprörda barnet. Väl ute lämnades förskoleläraren ensam med barnet igen.

– Han fick ett magnifikt utbrott. Han sparkade och slog mig så jag försökte värja mig mot det, säger hon till Sydsvenskan.

Förskoleläraren bedömde att barnet utgjorde en fara för sig själv och andra och höll kvar 5-åringen. Barnet lyckades dock komma ur lärarens grepp och kastade sig på marken. Då 5-åringen låg på rygg och sparkade satte sig förskoleläraren på huk över barnet och höll fast barnets armar på sidorna samt låste fast benen med hennes egna.

Anmälan och avsked

En kollega som ansåg att förskoleläraren kränkt barnet gjorde en anmälan samma dag. Enligt utredningen var 5-åringen omskakad av händelsen och under ett möte mellan vårdnadshavare och förskolan ska barnet ha sagt att det gjorde ont och att man inte får göra så. Detta sågs av skolledningen som tillräckligt för att avskeda kvinnan.

– De har avskedat mig, polisanmält mig. Jag blev erbjuden tre månadslöner om jag säger upp mig. Men om jag gör det så är det ungefär som att säga att jag gjort fel.

– Men jag har inte gjort fel, jag ska inte behöva ta emot slag och sparkar på min arbetsplats.

Tar strid för läraren

På Lärarförbundet motsäger man sig avskedandet och till hösten ska man hålla förhandlingar med Malmö stad. Enigt Katrina Kristoffersson, förbundets ombudsman i Malmö, finns det grund för avsked då personal utövar våld mot barn – hon anser dock inte att så skett i det här fallet och påpekar att det inte funnits några skador, minsta lilla blåmärke eller dylikt.

Trots barnets unga ålder menar man att läraren agerade i nödvärn och hänvisar till ett relativt färskt exempel där ett barn i samma ålder slagit en vuxen så hårt att det ledde till sjukskrivning,

– För oss är detta en gränsdragningsfråga. Vi har inte hittat några domar som liknar detta. Vi måste markera att man inte avskedar lärare till höger och vänster utan att göra en grundlig utredning.

– Vi ska utreda om det här är rättssäkert. Det är en angelägen fråga för hela lärarkåren. Vart går gränsen liksom, säger Katrina Kristoffersson.