bostad lägenhet balkong

Foto: Dmitry G, Public domain, via Wikimedia Commons

Inrikes

Förslag: Trångbodda ska ges förtur till bostäder

Publicerad 11/30/2020
Annons

Trots den svåra bostadssituationen i Stockholm, och att hundratusentals står i kö varav vissa gjort så i åratal, föreslår länsstyrelsen att fler bostäder ska fördelas efter ”behov” i stället för kötid.

Över 700 000 personer står i dagsläget i Stockholms stads bostadsförmedling och i fjol låg den genomsnittliga tiden för dem som fick en lägenhet på mer än tio år.

Tidigare i år tillsatte regeringen en utredning med syfte att ta fram förslag på hur kommuner ska kunna hjälpa hushåll som står långt från bostadsmarknaden att hitta ett boende som passar deras behov.

Henrik Weston på länsstyrelsen i Stockholm ingår i gruppen som ska genomföra utredningen och han anser att man behöver se på bostadspolitiken på ett annat sätt än man gör idag.

Hittills har bostadspolitiken varit inriktad på lagar, regler och finansieringsfrågor och nu måste man sätta människan i centrum, menar han.

– Man måste se bostäder som en knapp resurs och fördela bostäderna efter de som har störst behov. Hushåll som inte har någonstans att bo eller är väldigt trångbodda kanske skulle få någon form av förtur, säger Weston till SVT Nyheter.

”Intressant” men inte aktuellt

Stockholms fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) kallar idén ”intressant” men anser inte att fler ska tilldelas bostäder baserat på behov.

– Annars skulle vi hamna i en godtycklig situation för vem som ska få en lägenhet och vem som inte ska få det.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons