10-åriga Wilma skickade ett förslag till Stefan Löfven om att byta namn på Sverige. Mot förmodan svarade han gillande om förslaget: ”Påhittigt med en fin tanke bakom”.

Bakgrunden till historien som rapporterades i tryckt upplaga av flera tidningar som ingår i koncernen Mittmedia är att Wilmas mamma pratade om Frankrike där folk protesterade för att göra sin röst hörd.

Detta satte igång Wilmas tankar samtidigt som mamman uppmuntrade henne att skriva ett brev till statsministern. Tankearbetet utmynnade i ett förslag att byta namn på Sverige. Syftet med namnbytet är att inkludera alla – så att alla ska kunna känna sig välkomna i det nya landet. Det nya namnet föreslås bli Blandland.

– Anledningen till namnet är att vi alla är från blandade länder, förklarar Wilma till Mittmedia.

Stefan Löfven har svarat på förslaget med ett brev där han menar att förslaget är ”påhittigt med en fin tanke bakom”. Samtidigt hänvisar han till att det gamla namnet har ett historiskt arv. Trots att det inte blev ett ja är Wilma nöjd med svaret och uppmärksamheten från statsministern.

Att barn skriver brev till politiker och ämbetsmän och får svar – oftast författade av deras sekreterare – hör knappast till ovanligheter. Däremot väljer tidningskoncernen Mittmedia med anor i Centerpartiet att slå upp nyheten stort den här gången.  Artikeln har publicerats samtidigt av flera tidningar som ingår i koncernen – däribland Dala-Demokraten och DT.