Utrikesutskottets ordförande, Kenneth G. Forslund (S) samt utskottets vice ordförande Hans Wallmark (M) har låtit sig luras av de ryska trollen Vovan och Lexus.

Precis som när utrikesminister Ann Linde gjorde bort sig och avslöjade sig vara villig att vilja finansiera olagliga påverkanskampanjer med svenska skattemedel, använde ryssarna Aleksej Navalnyj som förespegling för att få kontakt. Samtalet publicerades under lördagen men har, av vad som framgår i videon, spelats in på en ”lillördag”, alltså onsdag, någon gång innan det tyska valet.

Efter att ha öppnat samtalet med nubbe och helan går övergår uppringaren till att tacka för det stora stödet för Navalnyj. Forslund tackar å sin sida för att man nu upprättat en direktkontakt med organisationen kring Navalnyj, uppenbart ovetande om att allt är en charad.

När någon utanför bild sträcker fram ett rött kuvert till uppringaren brister han ut”: ”Stör mig inte när jag talar med mina potentiella investorer!”. En stund senare börjar han fiska efter var Sverige står gällande Nord Stream 2. Wallmark känner sig manad att ta till orda.

Enligt honom har riksdagen beslutat att försöka förmå EU att använda sanktioner mot projektet. Han beklagar sig dock över att Tyskland ännu inte är villigt att stoppa Nord Stream 2. Forslund flikar in att Sverige måste anpassa sig efter EU:s vilja i frågan.

LÄS ÄVEN: Ann Linde grundlurad av ryska troll – avslöjas vilja finansiera påverkanskampanjer

Begär pengar från Sida

När cirka nio minuters samtal passerat gör uppringaren en första förfrågan om finansiering av organisationen han påstår sig representera. Han ber specifikt om pengar från Sida.

Forslund berättar att det blir allt svårare att finansiera organisationer i Ryssland. Han lyfter även att den svenska regeringen har problem med Navalnyjs nationalism. ”Det är ett budskap vi inte stöder”, säger han.

– Om ni vill ha internationellt stöd, vore det bra om ni kan få honom att göra avbön från sina tidigare ståndpunkter, säger Forslund.

I februari i år beslutade Amnesty International att Navalnyj inte längre är att betrakta som en så kallad samvetsfånge. Detta därför att han inte gjort avbön för ett antal invandringskritiska uttalanden, något Samnytt tidigare rapporterat om.

Uppringaren påstår då att han varit kompis med Navalnyj länge, ”vi var skinheads men vi har ändrat åsikt nu”, säger han och frågar om Sverige kommer finansiera dem om de går ut med ett uttalande om saken. På det får han inget tydligt svar. Wallmark föreslår istället att uppringaren tar kontakt med Europeiska folkpartiets grupp i EU, där Moderaterna ingår.

LÄS ÄVEN: Ann Linde totalblåst av ryssar – då håller statsmedia tyst

Spelar dockteater

Då blir uppringaren mer rak på sak och säger ”jag talar om pengar nu” och ber om råd för hur han ska kunna få dem. Därefter plockar han fram en rosa badanka och förklarar att det är deras nya symbol. Detta menar han symboliserar en mer könsneutral framtoning. Därefter blir det dockteater.

Uppringaren plockar fram en igelkott och en katt och låter dem symbolisera Putin och Lukasjenko. Han visar hur ankan hoppar över leksaksdjuren medan de svenska politikerna förbryllat tittar på. Efter en stund berättar Forslund kort att Sverige kan hjälpa finansiellt via olika samarbeten och försöker därefter avrunda samtalet.

LÄS ÄVEN: Finansierar Löfven ryska nazister med svenska skattepengar?

Når svenska toppolitiker på falska premisser

Uppringaren höjer då tonen något och säger: ”Jag förstår inte hur ni ska kunna hjälpa oss, ni kommer bara med ord”. Han lyfter upp en säck som han påstår kommer från den amerikanska ambassaden, för att visa vad han menar. Han vill ha pengar. Några direkta löften får han dock aldrig.

Till skillnad från utrikesministern, som talade om att överföra svenska skattemedel på olaglig väg, håller sig de båda herrarna i skinnet. Uppseendeväckande är dock att uppringaren över huvud taget lyckas boka möte med Utrikesutskottets ordförande och vice ordförande på falska premisser. Vovan och Lexus avslöjar därmed brister i utskottets kontroller och säkerhetsrutiner.

Hela samtalet kan ses nedan: