Den aggressiva utbyggnaden av vindkraften i Sverige motiveras med klimatargument. “Grön omställning” från pålitliga kraftslag till att förlita sig på vind och sol kommer dock med en lång rad problem. Nu adderas ytterligare ett i raden när Försvarsmakten slår larm om att de skogstäta vindkraftsparkerna med tusentals snurror längs Sveriges kust gör det omöjligt att försvara landet militärt.

Framför allt är det planerna på att fylla kustbandet i Östersjön med vindsnurror som Försvarsmakten anser är oförenligt med att värna rikets säkerhet mot en angripare, mer konkret Ryssland.

– Det är ett väldigt allvarligt problem. Det kommer att reducera vår möjlighet att möta hotet och varna befolkningen, förklarar Carl-Johan Edström, generallöjtnant och chef för försvarsstaben, i ett uttalande till statstelevisionen.

Vindkraftsparkerna riskerar hindra framkomligheten för marinen i skarpt läge och även “på ett väldigt negativt sätt” skymma sikten för försvarets övervakningssystem så att Sverige på ett Pearl Harbour-liknande sätt kan bli taget på sängen om Putin eller någon annan skulle anfalla.

Exempelvis kan det ta minuter längre tid att upptäcka avfyrade kryssningsrobotar mot Sverige. Det minskar avsevärt chanserna att skjuta ned dem och ökar lika avsevärt risken att de träffar avsedda mål med förlorade svenska människoliv och materiell förödelse.

“Inget vi kan acceptera”

Vindsnurrorna – såväl tornen som propellrarna – ger ifrån sig starka radarekon och andra typer av störningar. Även försvarets sensorer under vattenytan störs ut och underlättar för en fientlig ubåt att osedd ta sig in till Sveriges kust och exempelvis skjuta fartyg i sank.

– Det är inget vi kan acceptera med dagens hotbild och det ansvar vi har mot Sverige som nation, fastslår Carl-Johan Edström.

Valet står mellan grön omställning och rikets säkerhet

Försvarsdepartementet har tagit fram en rapport där man sammanfattningsvis slår fast att det ”saknas förutsättningar att etablera vindkraft” i stora delar av Östersjön om Sverige framgent ska gå att försvara militärt. Bedömningen omfattar hela havsområdet mellan Åland i norr (Norra Östersjön) och Öresund i söder (Sydvästra Östersjön).

Det är enligt Carl-Johan Edström en grön politisk villfarelse att man skulle kunna ha “samexistens mellan stora vindkraftsparker och en bibehållen militär förmåga för att försvara Sverige”. Man kan inte få båda delarna utan måste välja; fortsatt grön omställning eller rikets säkerhet.

Att fylla Östersjön med vindsnurror har från framför allt rödgrönt politiskt håll pekats ut som “avgörande för klimatomställningen”. På Försvarsmakten sätter man nu ned foten och menar att det inte går att enögt gå på i ullstrumporna utan hänsyn till andra centrala svenska intressen.

Kräver att få vara med i beslutsprocessen

Försvaret kräver nu att man får vara med från början i planeringen och innan några politiska beslut om utbyggnad av vindkraften klubbas. Detta så att man kan tala om för beslutsfattarna var det går respektive inte går att bygga vindsnurror med bibehållen militär försvarsförmåga.

Att ge klartecken eller inte till att smälla upp vindkraftsparker till havs ligger hos regeringen. Försvarsminister Pål Jonson vill i nuläget inte lova att man i framtiden ska frånhända sig den exklusiva planerings- och beslutsrätten för att i stället bjuda in Försvarsmakten att få ett avgörande ord med i laget.

– Vi kommer behöva göra en samlad bedömning av detta. Vi väger naturligtvis in det Försvarsmakten säger, men jag vill inte föregripa den bedömning som vi kommer att behöva göra, det får vi återkomma om, säger han i en kommentar till SVT.

LÄS ÄVEN: Myndighet: Rysk propaganda att vindkraft är opålitligt