Trots att det är uppenbart att någorlunda homogena samhällen fungerar bättre, och mångkultur eroderar saker som social sammanhållning och tillit, envisas politiskt korrekta med att mångfald skulle utgöra en styrka. En som inte håller med om det är USA:s nytillträdde försvarsminister.
Sedan Donald Trump installerat sig i Vita huset för andra gången har han tillsammans med sin administration monterat ned all slags politiskt korrekthet som dyrbara och ineffektiva mångfaldsprogram och förbjudit biologiska män att tävla i kvinnosporter.
LÄS ÄVEN: Trump avslutar alla statliga mångfaldsprogram
Inte heller försvarsminister Pete Hegseth är förtjust i politisk korrekthet. I ett tal till Pentagons personal avvisade han den tidigare administrationens mångfaldsiver inom militären.
– Jag tycker att den enskilt dummaste frasen i militärhistorien är att vår mångfald är vår styrka, sa Hegseth.
Han tillade att under hans ledarskap kommer man att behandla alla med rättvisa.
Hegseth, som själv är veteran, har snabbt satt igång med arbetet att montera ned alla mångfalds- och inkluderingsprogram inom Pentagon och menar att dessa är splittrande.
Han har också skrotat högtidlighållandet av saker som Black History Month och Women’s History Month och utfärdat en vägledning till den amerikanska militären med budskapet att sätta en grupp före en annan urholkar kamratskapet och hotar uppdragsutförandet.
Mångfald dåligt för ett samhälle
Mångfald berikar och är en styrka, brukar det heta. I verkligheten är det precis tvärtom och desto mer mångkulturellt, desto sämre blir den sociala sammanhållningen. Det slogs fast i en dansk studie som Samnytt rapporterade om 2019.
Syftet med studien var att söka ett svar på om det återkommande påståendet om att en fortsatt invandring med en ökad etnisk mångfald har en positiv påverkan på social sammanhållning stämmer. Svaret på den frågan blev ett tydligt nej.
![](https://konto.samnytt.se/wp-content/uploads/2024/04/skarholmen-centrum.jpg)
I studien hade man gått igenom existerande litteratur och också gjort en metaanalys av 1 001 beräkningar från 87 studier. Av dessa kunde man konstatera att etnisk mångfald har precis motsatt effekt på samhället än det politiker och journalister brukar påstå. Man påträffade ett statistiskt signifikant negativt förhållande mellan etnisk mångfald och social sammanhållning i samtliga studier.
2018 uppmärksammade Forskning & Framsteg att den sociala sammanhållningen i Sverige minskat stadigt sedan 1990-talet. 2014 publicerade man ett större reportage om fenomenet där man talat med Lars Trägårdh, professor i historia. Då konstaterade man att Sverige varit ett undantag i världen och att tilliten “underlättats av att befolkningen har varit homogen, och den bygger på en historia präglad av samförståndslösningar och kompromisser”.
LÄS ÄVEN: Ny studie slår fast – mångfald gör samhället svagare
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.