Samhällsnytts journalist Egor Putilov har de senaste dagarna uppmärksammats av bland annat tidningarna Arbetaren och Dagens Nyheter. Detta efter att Putilov använt sig av den av riksdagen förra året beslutade lagändring som gör det tillåtet för en person att fritt ändra sitt namn valfritt antal gånger. Namnändringen har gett upphov till en rad långtgående mediespekulationer och nu ger sig även regeringen via försvarsminister Peter Hultqvist (S) in i frågan och menar att Putilov kan vara en ”underminerande mullvad” ”planterad” av främmande makt.

I en intervju med Dagens Nyheter antyder Hultqvist att ”avslöjandet” om att Putilov ansökt om att få göra en namnändring ger anledning till ”ökad vaksamhet” hos såväl myndigheter som allmänhet. Det ”väcker frågor och misstankar” menar försvarsministern.

– Det intryck man får är att det här kan handla om att någon vill plantera en person som ska syssla med vissa typer av operationer i Sverige. Det skulle kunna handla om ”splittrande påverkansoperationer”, säger Hultqvist i ett regeringsuttalande till Dagens Nyheter.

Enligt försvarsministern bör Säpo nu öppna ett ärende där man undersöker om Putilov är en så kallad ”underminerande mullvad” ”planterad” i Sverige av främmande makt i syfte att utföra ”splittrande påverkansoperationer”. Säpos pressekreterare Simon Bynert vill på en fråga från DN dock inte vare sig bekräfta eller dementera huruvida man har startat eller avser att starta ett ärende mot Putilov.

Vid sidan av namnändringen nämns i DN omständigheten att Putilov skriver artiklar om ”problem kopplade till invandring” och ”kritik mot etablerade medier” för den ”främlingsfientliga” sajten Samhällsnytt som skäl för att misstänka att Putilov är en kugge i vad Hultqvist kallar en ”trollbubbla” och som han menar att det kan finnas anledning för den nya myndighet för psykologiskt försvar som regeringen aviserat att granska.

Försvarsministern berömmer i intervjun också Dagens Nyheter för tidningens ”utmärkta arbete” med att ”lyfta upp problemet” med Putilovs namnändring och journalistiska skrivande.

Peter Hultqvist var nyligen ytterst nära att få sparken som försvarsminister alternativt tvingas bort genom misstroendevotum i riksdagen. Detta efter att skandalen på Transportstyrelsen rullats upp med allvarliga säkerhetsläckor, tjänstefel och bristfälliga rutiner som på ett reellt sätt äventyrat Sveriges säkerhet och skydd mot främmande makts onda avsikter.

Samhällsnytt kunde nyligen avslöja att personer på Socialdemokraternas kansli på Sveavägen i Stockholm drev en trollfabrik på nätet där man via anonyma konton spred hat mot och desinformation om politiska meningsmotståndare i sociala medier.