Precis som svenska mäns och kvinnors valresultat hade sett väldigt olika ut, är diskrepansen könen emellan lika stor då det gäller förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S).

Desto mindre Löfven syns till, desto mer populär tycks han bli. I Sifos förra mätning i april ökade förtroendet för statsministern med hela 21 procentenheter. I majmätningen har rusningen avtagit, men likaså handlar det om en ökning på ytterligare tre procentenheter.

Annat var det efter Löfvens intervju i SVT Agenda i november 2019 då statsministern menade att det skenande gängvåldet med skjutningar och sprängningar hade sett likadant ut ifall det vore svenskar som bodde i de så kallade utsatta områdena. Han menade även att han inte såg utvecklingen komma. Då rasade svenska folkets förtroendet för Löfven ned till 26 procent och låg då på en delad femte plats jämte Annie Lööf (C).

Även för Socialdemokraterna går det allt bättre under pandemin – i Novus senaste opinionsmätning ökade partiet med nästan fem procentenheter och blev överlägset största parti med drygt 30 procent av rösterna.

Populär hos kvinnor

Skillnaden i förtroendet för Löfven skiljer sig dock kraftigt mellan könen. Medan 61 procent av kvinnorna har förtroende för statsministern, är motsvarande andel hos männen endast 38 procent.

LÄS ÄVEN: Unga kvinnor fortsätter rösta för massinvandring

– Förmodligen hänger det ihop med att partifördelningen ser lite olika ut. Kvinnor röstar generellt lite mer på rödgröna partier än män. Sedan vet jag inte om det är något annat som gör att Löfven lyckas bättre bland kvinnor. Det är inget som vi har underlag på, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.

Listan

Stefan Löfven (S) 50 (+3)
Jonas Sjöstedt (V) 41 (+1)
Ebba Busch (KD) 33 (-1)
Ulf Kristersson (M) 32 (+/-0)
Annie Lööf (C) 29 (+1)
Jimmie Åkesson (SD) 25 (-1)
Nyamko Sabuni (L) 11 (+/-0)
Isabella Lövin (MP) 11 (-1)
Per Bolund (MP) 8 (-3)