I Staffanstorp klubbade kommunledningen nyligen ett beslut om att skolan och förskolan ska vara en fristad från det kvinnoförtryck och den sexualisering av barn som den muslimska slöjan är ett uttryck för. Skolorna i kommunen meddelar nu att man inte kommer att hörsamma slöjförbudet. De får stöd från Skolverket som menar att upprätthållandet av jämställda värderingar i skolan strider mot grundlagen och Europakonventionen.

Det var i slutet på maj som kommunfullmäktige röstade igenom det integrationsfrämjande beslutet som man uppfattar är i linje med regeringens direktiv om att aktivt arbeta för att invandrare från länder där misogyna värderingar är djupt rotade komma in i det jämställda svenska samhället. Men kommunen möter nu motstånd både lokalt och centralt.

LÄS MER: Integrationsfrämjande förbud mot slöja klubbat i Staffanstorp

Endast en skola i Staffanstorp har för avsikt att “eventuellt” följa slöjförbudet, övriga meddelar att man inte kommer att hörsamma det, utan låta förtrycket och sexualiseringen av minderåriga invandrarflickor fortgå.

Kommunen har även fått Skolverket emot sig. Myndigheten menar att islams religiöst och kulturellt betingande misogyni och syn på småflickor som sexobjekt skyddas av svensk grundlag och Europakonventionen.

Staffanstorps M-ledda styre har efter motståndet delvis fått kalla fötter och meddelar att man inte kommer att vidta några åtgärder mot de skolor som sviker invandrarflickorna genom att obstruera mot slöjförbudet. Åsa Ekstrand (M), som är utbildningsnämndens ordförande, uppger att det viktiga inte är att konkret se till att muslimska skolflickor slipper förtryck och sexualisering i skolan och på dagis, utan att “signalera kommunens ståndpunkt”.

– Vi vill skicka ut signaler om att vi värnar barns rätt att vara barn, att vi motsätter oss den här sexualiseringen av barn som vi menar att huvudduken innebär, säger Ekstrand i en kommentar till Sydsvenskan.

Den muslimska slöjan och religionens övriga påbud och heltäckande klädsel för kvinnor har sin grund i en uppfattning att det är kvinnors ansvar att inte väcka sexuella känslor hos män. Gör man det genom att exempelvis visa hår eller hud och blir våldtagen, anses skulden för övergreppet ligga hos kvinnan.

Kritiker menar att det är ett synsätt som allmänt strider mot moderna västerländska och jämställda värderingar. Man ifrågasätter i synnerhet att även småflickor inom islam betraktas som sexuella objekt med krav på sig att skydda sig mot männens blickar och lustar.