Foto: Arbetsförmedlingen/Studio CA.

Fortsatt stort sysselsättningsgap mellan svenskar och invandrare

Delningar

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik för juni visar att den totala arbetslösheten fortsätter att sjunka något, i huvudsak beroende på högkonjunkturen. Det är också vad myndigheten väljer att rubriksätta sin kommuniké med. Den mer alarmerande uppgiften är emellertid att det stora gapet i arbetslösheten mellan svenskar och invandrare består.

I maj var arbetslösheten totalt 6,8 procent, jämfört med 7,3 procent för ett år sedan. Den har alltså minskat med några tiondelar av en procent. Detta gäller för både inrikes och utrikes födda.

Annika Sundén, som är analyschef på Arbetsförmedlingen, är tydlig med att den något lägre arbetslösheten är konjunkturrelaterad.

– Vi har en mycket stark arbetsmarknad med en stor efterfrågan på arbetskraft i många branscher.

Skillnaderna i arbetslöshet mellan svenskar och invandrare konstaterar man dock är fortsatt stora, rentav ökande. Bland inrikes födda är arbetslösheten 3,5 procent, jämfört med 20,2 procent för utrikes födda.

Siffrorna återspeglar emellertid inte fullt ut den verkliga effekt på sysselsättningen som den förda invandringspolitiken fått.

I gruppen utrikes födda ingår även medborgare i de nordiska länderna, Västeuropa, USA. Japan osv som uppvisar mycket låga arbetslöshetssiffror och därför bidrar till att ”snygga till” den totala siffran för utrikes födda.

På motsvarande sätt döljer sig i gruppen inrikes födda en stor grupp andra generationens asylinvandrare där arbetslösheten är hög, vilket bidrar till att öka totalsiffran för inrikes födda.

Arbetslösheten bland svenskar är i realiteten således lägre än 3,5 procent och bland invandrare i realiteten högre än 20,2 procent och det verkliga sysselsättningsgapet således större.

Omständigheten att invandrare i större utsträckning än svenskar är föremål för arbetsmarknadsåtgärder och subventionerade anställningsformer bidrar också till att få sysselsättningsgapet att se mindre alarmerande ut. Vissa anställningsformer, såsom instegsjobb där skattebetalarna står för 80 procent av lönen, riktar sig enbart till invandrare.

För vissa asylrelaterade grupper avviker arbetslösheten markant från totalsiffran för utrikes födda. För somalier gäller exempelvis det omvända sysselsättningsförhållandet. I denna grupp är det inte 20 procent som är arbetslösa och 80 procent som har jobb, utan tvärtom 80 procent som är arbetslösa och 20 procent som har någon form av sysselsättning.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

211 KOMMENTARER

  • kanske blir lite jobbigt när de lägger ig med baken i vädret mitt under ett personalmöte för att nån bönetid ska passas..

 1. Globalisterna själva är inte förvånade. Allt går enligt planerna. ”Migranterna” är hitskickade för att sänka Sverige, radera känslan av en nation, göra oss fattiga och tvinga fram en världsregering via FN. – Agenda 2030.

 2. Vi skall ha Eurpoas lägsta arbetslöshet sa Löfven varefter han massimporterade
  lågutbildade och ofta rena analfabeter.

  • Och Reinfeldt tackade dem för att de valde Sverige, trots att Sverige blivit Europas våldtäktscentrum och att de svenska skattebetalarna tvingas betala hundratals miljarner varje år. Reinfeldt själv tjänar storkovan av Globalisoligarkerna.

 3. Ja men det är väl det här som är meningen med att plocka in 100 000 tals antiarbetare. Annars hade vi inte haft någon arbetslöshet och då hade vi kunnat förhandla upp våra löner!

 4. Statistik från den norska Statistiska centralbyrån visar att varje Somalier var för sig innebär en nettokostnad på motsvarande 10 miljoner svenska kronor

  Den svenska Statistiska centralbyrån har till skillnad från sin norska motsvarighet valt att inte föra någon liknande statistik över kostnader för olika invandrargrupper. Men man kan ju alltid utgå från dom Norska siffrorna. Idag finns det över 60 000 somalier i Sverige. Notan för den befintliga populationen kommer alltså, om kostnaderna inte är högre än de är i Norge, således att uppgå till minst 540 miljarder svenska kronor för dom Svenska skattebetalarna.

 5. Och om man då skulle kolla upp vilka jobb som räknas som jobb för att få något positivt i statistiken. Bära ut sopor en timme om dan i släktens pizzeria?

 6. Tittar vi på gruppen asylinvandrare så är arbetslösheten alltid 50%. Trots årtionden av arbetsmarknadsinsatser och hundratals miljarder i kostnader så överstiger inte förvärvsarbetande asylinvandrare 50% av gruppen.

  För att en välfärdsstat ska fungera så måste 85% av den arbetsförande befolkningen jobba och betala skatt.

 7. Arbetsförmedlingen var visst på nyheterna häromkvällen när man intervjuvade invandrare som jobbade på Scania.
  Så det var visst bra att man tog in många invandrare.
  Tror att det var ett beställningsjobb från sossarna

 8. Det är för enkelt att bara leva på bidrag,inte behöver de slita för pengar då och många är av naturen rädda för arbete

 9. Sverige måste ha väldigt många ingenjörer och läkare i landet nu. Det var ju ett kompetensregn vi fick in tyckte jag svetsarn yrade om…

  • Man kan inte annat än tycka synd om u-länderna som mist alla kompetenta som flyttat till Sverige och Tyskland.

   • Ja de kan ju börja bygga hus av pinnar och stampa till en hård jordgolv, de kan de säkert, får inte bli för avancerat.

 10. Därav resultatet i Norge där man visar att genomsnittsförlusten på migrant från Somalia är på över 9 miljoner norska kronor under dennes livstid. En migrant från mellanöstern har en genomsnittsförlusten på över 5 miljoner.

 11. Men vad tror politikerna att besökarna ska jobba med då? De kan inte språket. De har i bästa fall gått två år i skola i sitt hemland, många är analfabeter och kan inte ens skriva sitt eget namn. Många vet inte ens när de är födda. Exakt VAD är det politikerna menar att dessa ska uträtta för arbete? Alla kan inte svabba golv i trapphus.
  Sverige var ett högteknologiskt land, framgångsrika inom bl.a. forskning.
  Det lär inte dessa kunna bidra med utan tvärtom förvandlas den svenska arbetsmarknaden mer och mer till yrken anpassade till folk från tredje världen.

  • Det är bara inse att den typen av migration kostar, det kommer inte att betala sig. Att tro ngt annat är bara att ljuga för sig själv och andra.
   Sverige måste ta in andra, som kan ta jobben, som kan fylla upp eventuellt tomma platser. Om man nu inte hittar kompetensen bland svenskar.

  • Högstt sannolikt har de enbart politikeryrket att välja på – ett yrke utan några som helst krav.
   Tänkte även på journalistyrket inom PK-media men det kräver nog någon insikt i det svenska språket.

   Bildt sade ju en gång att efter politiken kunde har ju bli journalist.

 12. Bara en fråga! om nu AF är så duktiga som de påstår sig vara? varför springer de
  omkring en massa Afrikaner, Araber omkring hela dygnet här i Alby iaf.

 13. Glöm inte att dessa invandrare skapar en massa lotsasjobb åt många svenskar som jobbar på AF och andra myndigheter.

  • tolkar, hemspråk.. helt värdelöst.. varför ska dom ha hemspråk undervisning.när dom ändå inte kan svenska?? o inte jobbar?? så kontraproduktivt

 14. Det är ju märkligt att den redovisade statistiken inte beskriver hur det egentligen är – överallt ska siffror friseras. Hur länge tror man att det går att luras?

 15. I själva verket är siffrorna för arbetslösa betydligt högre. Eftersom man stoppar in dem i olika program för att få dem arbetsföra. Då räknas de inte som arbetslösa. Sedan har vi alla deltidsjobb. Räcker med att man arbetar några timmar i veckan. Då räknas man inte som arbetslös. Hittepåjobb = ej arbetslös.
  Hemmafru som inte söker jobb = ej arbetslös.
  Statistiken är trollerikonster som både sossar och moderater använder i debatter för att förvirra folk.

  • Ja vafan hittar de på, kommer ihåg i början av 90talet när jobbet tog slut och så till AF
   för att få A-kassa efter en vecka sa de att du får gå dit om dagarna så att du inte hinner
   bli slapp nån jävla meningslös där det satt en massa araber och afrikaner plus vi två
   Svenskar och lärarinnan skrev på tavlan vad är 1+2 på Svenska säg efter mig nu ett plus två, jag höll på och få tuppjuck åkte tillbaka till AF och sa får jag snacka med din
   chef/boss då sa okej du slipper då men du måste förstå att jag måste visa resultat,
   fråga att jaha på min bekostnad, vilka J fylingar,grr

  • Har varit på ett flertal praktikplatser genom åren och max 1% av mina kollegor har varit arabiska.
   Så vad har de för sysselsättning, SFI eller nystartsjobb på en arbetsplats där jag inte varit än?

 16. somalier.. dessa somalier..

  i hemlandet är kvinnan ansvar mat. jobb vatten.. mannen bara sitter o röker.. o super…
  i sv.. gör mannen samma sak.. o kvinnan får stanna hemma då dom är i ett otroget land

  släng ut dom!! dom triv ändå inte.. i ett otroget land.. o har inget här att göra!!!!

  • En MER än 10,5 år gammal artikel från GP

   Siffror från 2010:

   ”..En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda
   mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i
   barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd,
   bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov,
   hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård,
   förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och ”andra godtagbara
   behov”.
   Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet…”

   ”..Med ett exempel från nomadlivets Somalia belyser han det svenska bidragsystemet passiviserande inverkan:

   – När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna
   inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar
   man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk
   bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i
   öknen. När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden –
   socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det
   blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar
   det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på
   kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?..”

   ”..Even Magnusson, stor och trygg polis som arbetar som samordnare av
   ungdomspoliserna i Göteborg, berättar om sina möten med de somaliska
   pojkarnas mammor:
   – Jag är en luttrad polis, men de här mammornas
   berättelser gör mig nästan gråtfärdig. Mannen har ibland flera fruar,
   han arbetar inte utan sitter på kafé eller i någon somalisk förening,
   tuggar kat och kommer hem på morgonen och vill tillverka flera barn. Är
   inte frun med på det så får hon stryk…”

   ”..För ett år sedan startade SDN Lärjedalen en halvårslång utbildning för
   tio somaliska kvinnor med inriktning på hotell och hushållsnära
   tjänster. Åtta kvinnor fullföljde kursen, som i våras avslutades med en
   träff med en presumtiv arbetsgivare, en städfirma. Problemet var bara
   att tre av kvinnorna, som under utbildning varit helt normalt klädda,
   kom till avslutningen i heltäckande klädsel. Städbolaget konstaterade
   att de tre på grund av sin klädsel inte vara anställningsbara…”

   http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/28-10-07-g%C3%B6teborgs-somalier-ett-folk-i-kris-1.1179853

   • Gick förbi medborgarkontoret för flera år sen, skulie ha lite blanketter och skicka in till A-kassan så satt den stor och då menar jag stor Afrikas kvinna med typ tio
    små ungar i släptåget och hörde när personalen sa till att hon har ju fått pengar
    redan från de sociala som hon ska betala in hyran själv, varpå hon sa att hon inga pengar har, de fråga var är pengarna då? hon svara köpt grejer,kläder och
    skickat pengar till Afrika nått land, alltså vafan,Grr hon fick säkert nya slantar
    från de sociala,GRRR va arg blir.

 17. Våra företag får från arbetsförmedlinen utskick att vi i stort sett GRATIS får anställa de s.k. ”nyanlända” ( läs bidragsparasiter)

  Då försvinner de från statistiken över arbetslösa, på det sättet trixar man statistiken inför valet..

  Tro inte på vänstern och deras riggade system inför valet, allt är vänsterns sedvanliga bedragare och propaganda..

  • Om ett företag skall ta hand om en analfabetisk motborgare från en dysfunktionell skamkultur, så är ju villkoret att åtminstone inte förlora ekonomiskt på det. Då räcker det inte att staten betalar 80%, eftersom motborgaren trots allt måste skapa ett mervärde som uppgår till 20% av lönen. Att han inte klarar det bevisas ju av företagens svala intresse för att anställa klientelet i fråga.

   Om staten verkligen vill få ut hjärntrusten från MENA på arbetsmarknaden så måste de vara beredda att betala minst 150% av motborgarens lön.
   kanske kostnaden kan försvaras för att ha en lättkränkt muslim som hatar Sverige och inte tar kvinnor ihand gående på kontoret…

    • Gör du det blir det regelrätt krig på gatorna… Husbyupproret kommer te sig som en västanfläkt.

     Däremot kommer det inte att ha något inflytande alls på arbetslösheten bland invandrade muslimer eftersom det helt enkelt inte finns så mycket de kan göra i ett land som Sverige. En inavlad analfabet med obefintlig impulskontroll och indoktrinerad i en fascistisk ideologi förklädd till religion, blir inte anställningsbar bara för att man drar in bidragen.

 18. Om man skulle ha en ärlig statistik. Så skulle man ta varje etnisk grupp för sig. Redovisa sysselsättningen på ett riktigt sätt. I följande grupperingar.

  Arbetande
  Arbetssökande
  Instegsjobb
  Studerande
  Ej arbetssökande
  Pensionärer
  I Arbetsförmedlinges syssslesättningsprogram

  Då skulle man på ett tydligt sätt kunna arbeta med integration och riktade insatser.
  Men som det är nu får man inte det. På grund av att det skulle se rasistiskt ut. Men så är inte fallet. Det handlar inte om att särskilja folk. Det handlar om att få dem arbetsföra. Varför rikta insatser där de inte behövs? Det är samma sak med brottsförebyggande insatser. Om det är eskimåer som har hög brottslighet. Varför inte jobba med dem istället för att dra alla över en kam. Politikerna framstår som idioter.

 19. Tänker ofta på SVTs inslag för ett år sedan. Svenska ungdomar och polacker jobbade hårt med att skörda jordgubbar, men var fanns alla nyanlända?

 20. Mellan Rinkeby-Tensta-Kista. Åker det fulla bussar fram och tillbaka på alla dygnets timmar. Med ett par minuters mellanrum. I KIsta galleria är det knökfullt med folk så länge det är öppet. Kanske är det så nära ett arbete man kan komma för en del. Det är deprimerande att se.

  • Om man slutar med att fylla pengar på deras betalkort, så får vi nog behålla våra gallerior för oss själva.
   Det är ändå vis som har byggt dom, och det är ju vi som fyller hyllorna.

 21. Tro inte på den manipulerade statistiken från Arbetsförmedlingen. Det räcker att politiker, media och andra lättlurade tror på att en person som blir placerad på ett ålderdomshem och bara sitter på en stol – jodå, jag har träffat på många sådana, alla iklädda huvudduk – räknas som arbetande om så bara en timme i veckan. Ta er istället en tur på stan, eller hellre i ytterområden och se er omkring så förstår ni hur verkligheten ligger till. En politruk placerad som chef på Arbetsförmedlingen är inget trovärdigt sanningsvittne!

 22. Man kan försörja sig på många olika sätt. För er som inte hört kan jag berätta att Özz ska köra stand-up i Almedalen i år. Svågern måste ha gett sin tillåtelse.

  • Vi får se hur stor publiken blir. PK är fega och undviker kontroverser. Man betalar ett pris för att associera sig med Özzen numera.

 23. ”stort sysselsättningsgap mellan svenskar och invandrare.”

  Alltså, det där ordet ”sysselsättning”.. Vad fan är det? Det viktiga i Sverige är uppenbarligen att vara ”sysselsatt”, inte ha ett arbete som skapar mervärde.

  Staten ser som sin uppgift att hålla medborgarna ”sysselsatta”. Om ”sysselsättningen” tjänar något till eller inte spelar uppenbarligen inte så stor roll.

  Det låter som Orwell.

  • Precis som BNP mäter ”ekonomisk aktivitet” (alltså bokförda betalningar) och inte värdeskapande.

  • Om du målar med fingerfärger i någon av regimens påhittade kurser, åtminstone en timme i veckan, så räknas du inte som arbetslös! 🙂

   Och det är just det som är det viktiga med ”sysselsättningen”, siffrorna ska se bra ut, hur manipulerade de än må vara. Är det låtsaskurser, är det låtsasjobb som staten betalar…det spelar ingen roll, så länge du inte är öppet arbetslös så är allt bara bra.

 24. Jasså ,
  Utan skyddsbehov och gitter inte jobba.!
  Vad gör dom då här mer än att PARASITERA.
  Släng ut pa-ket bara,
  Rakt ut med skadeståndskrav för hela kostnaden som samhället har haft.

 25. Arbetsförmedlingen är endast ett propagandaorgan för sittande regering. Förra alliansregeringen handplockade sin sydamerikanska som fick för mycket sylt på fingrarna varpå hon blev kickad och nuvarande chefen kom (Göran Perssons kusin tror jag) outbildad på sedvanligt S-manér med en uppsättning inövade floskler och papegojträning inför varje framträdande. Han måste vara duktig på att rapa upp dessa eftersom den ”tillfälliga” lösningen varat fram till nu.
  Den svenska arbetsmarknaden är den mest kosmetiska i världen där en människa kan sitta tillsammans med hucklekärringarna och titta på naglar men ändå vara ”sysselsatt” i statistiken. Så länge de tittar på naglarna med någorlunda regelbundenhet.
  Det stora faktumet kvarstår:
  Varför ska en outbildad muslim jobba när bidragen, med ett antal barn (som alla har), blir större än lönen för ett skräpjobb som är ”under hans värdighet” och det enda som han har chansen att få?

 26. Vet helt säkert att det finns utlysta kommunala sommarjobb som nekat många av de skolelever som sökt för att de pratat för dålig svenska. Nu pratar vi på gymnasienivå.

 27. Företagen måste importera arbetskraft eftersom de nya svenskarna inte har lust att arbeta eller utbilda sig!

 28. Är det så att detta kommentarsfält censurerar allt positivt om AFS?

  Tja då är ni mer av en sekt än ett öppet politiskt forum.

  Jag tycket AFS verkar besitta både ett vidare debattklimat och en högre kompetens vad gäller partiledning om än jag anser att även AFS har sjukt låg kompetens i de för det svenska folket så avgörande politikområdena som det vetenskapligt avvisade CO2-hotet, men påföljande allt mer destruktiv energipolitik.

  Märk att inget svenskt politiskt parti använder experter på vare sig klimathot eller massproduktion av kärnkraft GenIV som ju är den enda teknik vi nu vet fungerar med potential att priskonkurrera mot kol och olja.

  Jag faller tillbaka till slutsatsen av Englands PM då han förvisades elektricitet av Faraday.
  -Men vad kan man ha elektricitet till?
  -En dag kommer elektricitet gå att beskatta.

  Märk att elkonsumtion i tokländer som Sverige är den minst miljöbelastande och mest välståndsskapande en konsument kan göra.
  Trots det beskattas elektrisk energi allt högre och vida över bevisligen både miljöbelastande och hälsofarlig konsumtion.

  • Inte ens SD är tillräckligt etablerade för att opolitiska experter ska våga relatera till dem. Det är inget problem alls att köpa in världsledande expertis som genomför en effektiv energipolitik. Det är en teknikalitet och har ingenting med människors åsikter att göra, borde inte vara föremål för politiker att besluta om överhuvudtaget.

   Förutom att inget riksdagsparti har någon energipolitik, inget av dem har någon penningpolitik heller. Trots den penningpolitiska kraschen sedan 10 år, som Sverige ännu har framför sig med bankkonkurser, djup depression och massarbetslöshet på gång när som helst nu. Snacka om en elefant i rummet!

  • Så om jag har förstått det rätt så är Samhällsnytt alldeles för mycket en plattform för AfS, men de censurerar allt positivt om AfS, baserat på vad du nu skrev och en annan kommentator skrev häromdagen.

   Ni som till 100% går på känslor när ni resonerar, är inte det jobbigt i längden? Om ni använde logik och objektivitet istället så hade det kanske blivit lättare?

 29. Problemet är att andelen sysselsatta inte korrekt visar hur många arbetslösa som finns. Invandrare som läser svenska vid SFI och hitresta som har bidragsförsörjning, de som har instegsjobb, bidragsjobb eller är anställda som assistenter åt egna barn eller jobbar som tolkar är sysslor som INTE genererar några intäkter, inte ökar underlaget för vår välfärd. Nej, utan tvärtom kostar bara en helvetens massa pengar och trasar sönder vår välfärd. Och om man tar med absolut alla fakta så blir den faktiska arbetslösheten och om vi ser till alla faktiska bidragsförsörjningar som tror jag att andelen som inte jobbar med näramde sysslor hamnar på runt 35-40 %, d.v.s. hos gruppen hitresta eller s.k. nysvenskar. Nysvenskar är ett ord som jag ogillar. För antingen är man svensk eller så är man utlänning och då har man anlag från annat håll.
  /CC

  • Svenskar anställer inte gärna någon som det är problem att kommunicera med , på mitt jobb så har vi fått in sådana ”städare” för våra lokaler , toaletter , duschrum och annat . . Katastrof ! !

   Det finns tydliga tecken på att de även är analfabeter och inte kan förstå texten på kartonger som de får levererat , de tror att t.ex duschtvålen är slut när det finns flera kartonger i förrådet , de lägger sådan där brun skrubbtvål i duschtvålbehållaren samt annat och sist men inte minst så har det visat sig att de använder toalettborsten när de gör ren handfatet och annat på toaletterna också . . . De besudlar alltså även handfatet med toalett-bakterier !

   Det finns mer att säga , det viktigaste i grund o botten är att dessa ”städare” helt klart inte förstår konceptet HYGIEN på någon nivå . . Men firman som ”städar” är bland de billigaste i hela världen(?) och då tillåts de få hållas ! !

   • Dom har aldrig gjort ett handtag. Här handlar det om bidrag. Sverige har ju gjort sej förtjänt av detta via ambassader ifrån Mellanöstern.
    Frikostigt delning av andras pengar.

    • Så länge vi har socialistisk ekonomi som förbrukar andras pengar med tillhörande korruption så är vi jäkligt illa ute ! !

     Alla vet nog hur ekonomin i Sovjet , Nordkorea , Kuba , Mao’s Kina och andra stater . . . Nu har vi ett nytt utmärkt exempel på socialistisk ekonomi , landet är Venezuela som drunknar i diktatorisk egenmäktighet och korruption (förstås) !

     Att Venezuela dessutom är ett oljeland som bokstavligen pumpar upp miljarder ur marken hjälper inte folket ett skit , fattigdomskriminaliteten är enorm där och givetvis kan inte svensk pöbelpress rapportera hur detta land går under i rapidfart ! ! !

 30. Både rapport, DN och de lokalmedia jag sett presenterade detta som att invandrare nu räddar välfärden. Inte ett ord om att en stor del av in vandrares lön är subventionerad av staten.

  • Svensken STÅR för VÄLFÄRDEN både Ekonomiskt och med Personal.
   Och har ALLTID gjort..
   Invandrarna hjälper till i Välfärden nu med Subv löner för att vi fått för mycket att göra i o m dom och deras anhöriga nu också belastar VÅRDEN..

   Helt naturligt har inget med att Rädda Välfärden att göra..!
   Dom hjälper till att rädda sina Egna, fattats bara annat…!

   • Alla som läser och skriver här tycker inte samma, men har en sak gemensamt. Vi är ovanligt välinformerade. Men skulle tro att 60 procent av de som såg rapport igår nu tror att det är invandrare som jobbar som räddar välfärden. För det var så rapport valde att presentera AF:s statistik igår. Och majoriteten av svenskarna tror fortfarande att SVT pratar sanning. Som min syrra säger:…. Ja men de sa ju det på TV!

 31. Ingen skall betvivla – att Arbetsförmedlingen inte besitter en intern statistik som delges enbart sittande regering samt högre chefspersoner inom AF.
  M.a.o. strikt konfidentiell för utomstående.

  Frågan är, om riksdagens arbetsmarknadsutskott ingår i distributionskedjan. Tvivlar, men kan finnas som overhead/ åskådningsexemplar vid speciella utfrågningar.

  En fullständig statistik över; etnicitet, född inom landet/utomlands, ålder, bostadsort, antal vistelse år i landet, hur länge som arbetslös, utbildning, samt andra uppgifter som är relevanta för den interna AF-verksamheten.

  • Jag tvivlar. Ingen feg byråkrat vågar ta i sån statistik. Jag är övertygad om att ingen har någon koll. Alla ser till att göra sig okunniga för att slippa ansvar. Det finns beskrivningar av hur det fungerade på det sättet i sossarnas paradis Sovjetunionen och DDR m.fl. Ta en titt på PK:s partiledare och ministrar. De är ju för dumma i huvet för att klara av att dels tolka statistik, dels hålla någonting hemligt.

   • Det ligger en hel del i det Du säger.
    Men att det finns en statistik som beskriver det faktiska förhållandet på arbetsmarknaden, borde vara givet.
    Men strikt hemlig som jag säger.

    • Rådatan finns nog, på låg nivå är svensk byråkrati ofta (ibland?) samvetsgrann. Fast det finns allt mer fusk och bedrägerier och slarv även där. Folk har ju alla incitament att ljuga på sina blanketter. Det skulle gå att ta fram relevant statistik, men jag tvivlar på att det har gjorts ens under bordet. De vill inte veta. Vad som händer i verkligheten är inte något som PK tar hänsyn till. De bara predikar sina hallucinationer.

     Krokodiler som Ian Wachtmeister kallade dem. Stor käft och inga öron.

     • Det finns nog en viss rädsla numera, från politiskt ansvarigt håll, att statistik över brännheta ämnen kan läcka och komma på villovägar…
      Detta kan iså fall vara en anledning till, att man famlar i blindo.
      Tror sig veta – men i grunden, så vet man inte ett skit.
      Transportstyrelsens fadäser, ligger som sur disktrasa o. sprider odör över hela statsapparaten.

 32. När en statlig myndig presenterar siffror så är de med största sannolikhet friserade, eller att de döljer siffror, bakar in siffrorna för att snygga till statistiken. Trovärdigheten minskar rejält när jag läser Arbetsförmedlingens siffror Arbetsförmedling har fått skarp kritik för att de är dåliga på att förmedla jobb till sökande, därfär passar de på nu inför valet att skönmåla siffrorna.

  • Visst är det så. PK:s ledord är förtiga, förneka, försköna. ”Sysselsatt” är ett meningslöst begrepp. Hur många som betalar in mer skatt än de får bidrag, vore ett rimligare mått.

   Makroidiotekonomerna har ingen kännedom om vad en ekonomi är för någonting (det är därför alla centralbanker alltid misslyckas så katastrofalt). De använder aldrig ekonomins mest grundläggande koncept: värde. De talar istället om ”aktivitet”. Jag antar att ”sysselsättning” är direkt kopplat till det. De menar att det inte spelar någon roll VAD någon gör eller huruvida denne lever på bidrag eller av eget skapande. Det är grunden för all ekonomisk politik i Västvärlden i modern tid. Ökat antal invånare som är aktiva med vad som helst, desto högre blir BNP, är makroidioternas helt felaktiga antagande. Konstigt nog har de aldrig brytt sig det minsta om att de alltid misslyckas med precis allting. De måste lida av grava hjärnskador.

 33. När man som svensk statsledning nu gjort under minst 12 år, aktivt importerat analfabeter och lågutbildade i majoritet istället för individer landet behöver i bristyrken blir det naturligtvis så här.

  Dessutom tillkommer en stor mängd utländska redan varande pensionärer som anhöriginvandrare vilka inte kommer att rosa arbetsmarknaden utan bara belasta socialförsäkringssystemet under resten av sin livstid.

  Med ett riktigt starkt SD efter valet kan kanske det som är en absolut livsnödvändighet för landet ske.

  Nämligen att alla illegala spåras upp och interneras eller direktavvisas, de som får nej på asylansökan interneras, utländska brottslingar utvisas som standard samt gränskontroller i båda riktningarna införs permanent.

  EU försöker ta ifrån samtliga EU medlemmar deras nationella suveränitet, dvs rätten att bestämma över det egna territoriet på det sätt som befolkningen bestämmer i val.

  Ett vidrigt otyg som också måste bekämpas efter valet och i stor sett enda parti som vill det är SD.

 34. Mängder av invandrare är arbetslösa bara på papperet, men tjänar grova svarta pengar. En indikering på det är de bedrägerier som Aftonbladet (sorry…) rapporterar om: Arbetslösa/arbetsgivare i framförallt Skåne får anställningsbidrag men i själva verket utförs inget arbete — de delar bara på bidragspengarna. Även tandläkare begår brott genom att redovisa större ingrepp än vad som faktiskt gjorts. Vi har importerat grovt kriminella som blir rika på vår bekostnad. Och där ingår självfallet alla svartjobb som kombineras med försörjningsstöd mm.

  Samtidigt som AF skriver ner arbetslöshet genom låtsasjobb så jobbar skitmånga 100% svart.

 35. Jobbar som handläggare på arbetsförmedlingen och följer med i den allmänna debatten noga. Jag kan nog tala för majoriteten av mina kollegor att vi är väldigt frustrerade över den bild som framförs av media och våra politiker. Som myndighet är vi helt styrda över hur vi ska priotera i vårt dagliga arbete och varje dag möter vi denna orättvisa där vi ska priotera de nyanlända. I artikeln nämner ni instegsjobb. Detta är en av flera stöd som vi kan gå in med och det är som ni skriver inriktat bara mot nyanlända. Det som inte framgår är att integsjobb kan vi ta beslut på i upp till max ett år och efter detta år har gått så kan anställningen övergå till ett nystartsjobb som ger stöd i ytterligare max två år, vilket är mycket vanligt. Nystartsjobb och dess bidragsnivå är baserat på hur länge man varit arbetslös. Man kan krasst säga att för att få högsta ersättningen på nystartsjobb ska man ha varit arbetslös i över två år. Som nyanländ så är man direktkvalificerad att få den högre ersättningen eftersom man räknas som långtidsarbetslös när man kommer in i våra rullar oavsett om man jobbat innan man kom till Sverige. När man får beslut på en subventionerad anställning så räknas man inte som arbetslös i statistiken och siffrorna ser bättre ut. Detta är bara ett av flera exempel som vi möter i vår vardag. Vi som jobbar på denna myndighet får ta mycket skit i den allmänna diskutionen trots att vi bara följer de regler som vi fått från våra politiker. Inom de flesta myndigheter så råder det en tystnadskultur trots att många ser vad som pågår. Nyanlända är den största gruppen som är inskrivna på arbetsförmedlingen. Men hur ska vi få ut dessa i arbete när stor del av vårt arbete går ut på att förklara de mest grundläggande saker som att man måste kunna prata svenska för att ta ett jobb eller kunna få en utbildning betald av oss eller att man inte kan gå hur man vill bara för att man har bönestund eller att i sverige tar vi varandra i hand för att visa respekt och att i Sverige har vi kvinnliga chefer m.m. m.m. eller det inte är okej att man under ramadan sjukskriver sig i 7 dagar, kommer tillbaka en dag och sjukanmäler sig igen med bibehållen ersättning (vanligt nu under ramadan). Många kritiserar arbetsförmedlingen att vi inte får ut tillräckligt med nyanlända kvinnor men hur ska vi lyckas med detta då man tjännar på att skaffa många barn och få mer i bidrag än att få hjälp av oss med att komma ut i arbete. Jag är trött över att statistiken inte används på rätt sätt utan vinklas. Myndigheten har siffror på allt och vi vet vad som krävs för att få ut arbetslösa i anställning men detta får jag ta vid ett annat tillfälle. Jag vill bara avsluta med att säga att alla nyanlända är inte som de exempel som jag skrev ovan utan det finns många skötsamma med men majoriteten ingår i dessa exempel även många infödda svenskar. Jag är stolt över mitt jobb men jag känner inte igen mig i det land som jag är uppväxt i. Jag har sedan barnsben lärt mig att jag har plikter innan jag kräver min rätt. Ursäkta alla stavfel. Har suttit och skrivit på min telefon.

  • Heder åt dig. När man kritiserar AF är det inte den vanlige tjänstemannen man pekar ut som måste utföra det arbete man blir tillsagd utan de högre upp i organisationen som sitter och vinklar statistik för att meritera sig för ännu finare och mera välbetalda tjänster. Bra att det finns folk som berättar om hur det ser ut inom olika myndigheter!

   • Mycket i debatten handlar om att arbetsförmedlingen kostar mycket av våra skattemedel. Arbetsförmedlingen får 77 miljarder att förvalta. Om vi kollar på vart pengarna går till så ser det ut som följande år 2017 ( i miljarder räknat):
    12,2 betalas ut i a-kassa
    12.3 går till aktivitetsstöd
    5.4 i etableringsersättning
    20.7 betalas ut i subventionerade anställningar
    5.8 i externa leverantörer tex. Arbetsmaknadsutbildningar
    2.3 i statliga pensioner
    4.1 i övriga kostnader
    5.7 lämnades tillbaka
    8.5 är kostnader för anställda, lokaler m.m

    Att subventionerade anställningar är höga beror dels på att många arbetsgivare inte anställer tex. nyanlända om man inte får bidrag.
    Många av dessa kostnader kommer att finnas kvar oavsett om arbetsförmedlingen finns kvar eller inte.

    • Bertil, nog bör väl du som anställd på AF veta att A-kassa inte betalas ut av AF utan av den A-kassa men eventuellt tillhör.

     • Arbetsförmedlingen är involverad i A-kassan. Du är lika dålig som SVT.

      Oavsett om du är medlem i en fristående a-kassa, facklig a-kassa eller om du är arbetslös utan att vara medlem i en a-kassa måste du skriva in dig på Arbetsförmedlingen för att få någon slags ersättning.

      Om du planerar att ansöka om a-kassa kommer Arbetsförmedlingen ha en stor roll. Detta eftersom du måste vara registrerad som arbetssökande samt uppfylla de krav som ställs på dig för att få ersättningen.
      https://www.a-kassa.se/arbetsf%C3%B6rmedlingen

     • Kent A, nu kastar du kniv i gummibåt. Läs gärna min replik igen om du har svårt med läsförståelse.

      Jag har inte påstått att AF inte finns med i bilden, man måste vara inskriven där som arbetssökande för att vara berättigad A-kassa. Det jag skrev var helt enkelt att AF inte betalar ut A-kassa.

     • Vad spelar det för roll vem som administrerar a-kassan när pengarna företrädesvis kommer från skattemedel?

      Alla pengar som a-kassorna betalar ut kommer från staten. Staten finansierar kostnaden med de medlemsavgifter som a-kassorna tar in och med den arbetsmarknadsavgift som ingår in arbetsgivaravgiften.
      https://www.aea.se/forsakringen/arbetsloshetsforsakringen

     • Kent A, du visar gång på gång att du saknar läsförståelse. A-kassan finansieras över huvud taget inte av skattemedel. Den finansieras av medlemsavgifter som medlemmarna betalar samt samt genom arbetsmarknadsavgiften som är en del av arbetsgivaravgiften, avtalat avstådd lön som även finansierar efterlevandeavgiften.

      Tomma tunnor skramlar mest.

     • Arbetsgivareavgiften är också en skatt. Som sagt du låter som en journalist.

      En ensamstående löntagare som tjänar 25 000 kronor i månaden bidrar totalt med 17 200 kronor i skatt, enligt rapporten.

      Av denna summa är 7 400 kronor kommunalskatt och 1 750 kronor pensionsavgift.

      Den största delen är dock indirekta skatter i form av sociala avgifter som betalas in av arbetsgivaren till staten. Den delen motsvarar 7 860 kronor. Dessutom får staten in 3 580 kronor i form av moms och punktskatter när löntagaren spenderar sina pengar.
      https://www.privataaffarer.se/articles/2012/10/17/sa-mycket-betalar-du-egentligen-i-skatt/

     • Vem försöker du lura? Var i din källa hittar du påståendet att ”Arbetsgivaravgiften är och har aldrig varit en skatt.”, (vilket för övrigt är ett dåligt språkbruk, men jag tror mig förstå vad du menar).

      Jag citerar från den källa du själv angivit:

      Trots namnet har arbetsgivaravgifterna inslag av skatt.[2][3][4][5] Vissa anser att arbetsgivaravgifterna helt är att betrakta som en skatt[6][7] eftersom de är obligatoriska, inkomsterna redovisas under rubriken ”indirekta skatter” i statsbudgeten[8][9] och kopplingarna till socialförsäkringarna är svaga[10]. Till exempel ålderspensionsavgiften till allmänna pensionssystemet där den anställde bara får tillgodoräkna sig inbetalning för löndedelen upp till 7,5 basbelopp trots att arbetsgivaren betalar 10,21% på hela lönen.
      https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Arbetsgivaravgifter_i_Sverige

     • Du hittar det inte alls, det är inte ett citat.

      Dock bör du läsa hela texten för att förstå innebörden av den, du lämnade en del av stycket i ditt utklipp. Nämnligen ”I den allmänpolitiska debatten blandas ofta begreppen skatt, arbetsgivaravgift och egenavgift ihop utan att innebörden i orden förklaras.”

      Vidare kan du läsa på Skatteverkets hemsida ”Den svenska socialförsäkringen finansieras främst av socialavgifter. Med socialavgifter menas bland annat arbetsgivar­avgifter som du som arbetsgivare betalar för dina anställda eller andra arbetstagare som fått ersättning för arbete i Sverige. ”

     • ”I den allmänpolitiska debatten blandas ofta begreppen skatt, arbetsgivaravgift och egenavgift ihop utan att innebörden i orden förklaras.[1]”

      Jag citerade förklaringen som utelämnades i den allmänpolitiska debatten, vilken tydligt förklarar att det rör sig om skatter.

      Du får ursäkta, men dina försök att vinkla information är alltför obegåvade för att ens vara roliga att bemöta.

      Då är det roligare att läsa Tino Sanandajis vetenskapligt grundade reflektioner på facebook.

     • I den allmänpolitiska debatten blandas ofta begreppen skatt, arbetsgivaravgift och egenavgift ihop utan att innebörden i orden förklaras.Trots namnet har arbetsgivaravgifterna inslag av skatt.[2][3][4][5] Vissa anser att arbetsgivaravgifterna helt är att betrakta som en skatt[6][7] eftersom de är obligatoriska, inkomsterna redovisas under rubriken ”indirekta skatter” i statsbudgeten[8][9]

     • Inte ett dugg Kent A, resterande del av stycket redogör för orsakerna att begreppen ofta blandas ihop och missförstås.

      Kent A, vad går pengarna från arbetsgivaravgiften till? Jo nänligen diverse avtalade försäkringar, exempelvis efterlevandeförsäkrigen. Detta har från början avtalats av arbetsmarknadens parter.

     • Du framstår som alltmer förvirrad. Arbetsgivareavgiften är en indirekt skatt.

      Efterlevandeförsäkringen nämns över huvud taget inte i din referens, annat än i en tabell, som en delpost på 0,7%.

      Vad skall du fantisera ihop härnäst?

     • Varför tror du den ligger under ”indirekt skatt”? Och vad tror du början på stycket innebär?

      Självklart påverkas välfärden av asylpolitiken, extra mycket så under moderaternas Alliansregering. Moderaterna sänkte skatten med 140 miljarder samtidigt som man införde Sveriges genom tidernas generösaste asylpolitik. Vad tror man då ska hända med välfärden?

      Hördes det ett endaste pip då från SD håll om oansvarighet eller att välta en budget?

    • Hur många miljarder kronor går åt av dessa 77 miljarder för att sysselsätta och få bort hitresta utlänningar från arbetslösvets-statistiken? Eller hur mycket av dessa pengar används för att försöka sysselsätta invandrare?
     /CC

    • Bra information som visar att många miljarder spenderas för att missvisa arbetslösheten, inte minst bland invandrare. Att sedan de flesta miljarderna ändå måste utbetalas, till AF eller någon annan instans, är en annan femma.

  • Sanningen är viktigare än stavfelen och det är beklämmande att den bild som många icke insatta misstänker också stämmer. Således diskrimineras svenskar även här och inte bara i vården och äldrevården.
   Valet närmar sig och det vi röstar om är inget annat än invandring och dess svarta ekonomiska hål.

  • Det bästa inlägget jag läst på ett tag. TACK! Tack för insynen i hur det fungerar på din arbetsplats, egentligen var det inget nytt för mig personligen, men jag tror att alla andra i vårt land ung som gammal behöver läsa ditt inlägg. Många har nog ingen aning hur det trixas och fixas med siffror för att få det att se bra ut.

   Försök sprid informationen till så många du kan! Kämpa för att få ut sanningen!

  • Yrkespolitikerna är Sveriges största problem, därefter kommer de problem yrkespolitikerna ställer till med, såsom migrationspolitik och det förfall som följer i dess spår.

 36. Öppen arbetslöshet kring 7% i högkonjunktur= enorm massarbetslöshet. Att sedan en samling liberala kartell”journalister” (som älskar blå socialdemokrati) skönmålar tillståndet förändrar ingenting.

  • Siffran är säkerligen inte rätt heller, då man säger att det är drygt 3 procent inrikesfödda som är arbetslösa och drygt 21 procent utlandsfödda som är arbetslösa. Jag har en känsla, inga belägg, att utlandsfödda är i majoritet bland AF klienter.

   • Det kanske inte är alldeles säkert att myndigheterna tillåter inrikes födda arbetslösa (med vit hud) att få gå runt som öppet arbetslösa & synas i någon statistik? Det påstås att socialkontoren behandlar olika typer av ”besökare” väldigt olika..

   • När det gäller arbetslöshet bland infödda så är vi nere på sådana nivåer som ligger på runt 3-4 % vilket är samma sak som full sysselsättning. Det kommer alltid finnas en viss % som inte kommer ut i arbete pga. funktionhinder eller andra hinder.

   • Gör ett Besök får du se..!
    Gå sen till FK och se samma.
    Sen kan Du besöka ABF..!

    Offentliga Lokaler Du kan Besöka när Du vill för att skaffa dej en Bild…!

 37. Äh, friserade siffror. Och som med all statistik kan den användas för vilket syfte som helst. Bara frågan om hur den används eller presenteras.
  Alla låtsasjobb, ”praktik”, skolor tills CSN nekar lån p g a utebliven närvaro, 3 – månaders provanställd som timanställd…
  Bara gubben huset bredvid med 3 fruar, 12 barn, 4-rummare vilken för oss kostar 7000:-/ mån . Men RIKSHEM tar ut 10 000;-/månad om det är socialen som betalar .

 38. I en saga var den öppna arbetslösheten 2%. 98% övrig arbetskraft befann sig i åtgärd, de städade stränder & röjde sly för socialbidrag. ”-Det går bra nu” sa en sosse & en frisinnad tidning höll med.

 39. Somalier är rena försörjningsbördan för landet, de mycket långt ifrån att kunna bidra med någonting i vårt samhälle. De senaste 10 årens migratiosmaterial är det tveklöst sämsta i den långa och misslyckade multikulti-iden. Den ska begravas, migration ska vara ömsesidig, inte ensidig försörjning!

 40. Tino Sanandaji uppmärksammar SR, som serverar falska nyheter, när man påstår att utrikesfödda ligger bakom jobbtillväxten. Åtta av tio nya jobb tillsattes med utrikesfödda förra året. Sanandaji avslöjar att fiffel med statistik ligger bakom siffrorna.

  Deras trick är att räkna bort jobbtillväxt bland svenskar som är över 64 år gamla, trots att det är i dessa åldrar sysselsättning ökar mest (dessutom räknas arbetsmarknadsåtgärd eller jobb en timme i veckan som ”jobb”).
  https://www.facebook.com/tino.sanandaji?fref=nf

  Förhoppningsvis är det så att svenskarna börjar bli vana. I flera år har politiska aktivister inom journalistkåren serverat falska nyheter om migrationen. Vad de än skriver, så vet man från början att det kommer att avslöjas som lögn.

 41. Skilj mellan sysselsättning och pysselsättning. Sedan kan vi få reda på hur hög arbetslösheten är.

  • Tänk om ”öppen” redovisning användes i annan statistik, rovdjurs-räkning t ex. Om bara vargar ”i rörelse” (inte vilande eller sovande vargar) räknades, skulle det inte kritiseras som bluff & strunt?

 42. Snälla sluta jämföra Svenskar med kaos-människor från kaos-länder..

  Denna våta utopi-dröm om att icke-svenskar ska förvandlas till Svenskar..

  Sorry, men det kommer aldrig att hända..

 43. Jämför istället sociala kostnader om man nu ställer grupp mot grupp. Det visar ju en helt annan realitet.

 44. Inför ett krav på att vara självförsörjande för att få put. Efter det ytterligare krav på svenskkunskaper och kunna svensk historia och kultur för att få svenskt medborgarskap. Det är inte rimligt att vissa grupper skall komma hit och räkna med att bli försörjda utan att anpassa sig enligt ovan.

  • AF kan liknas vid en organisation för politisk aktivism sedan Göran Perssons kusin Mikael Sjöberg tog över.

 45. Tänkte just det när jag hörde propagandan om alla utrikes födda som räddar svenska företag. Om alla svenskar redan jobbar så blir det ju svårt för svenskar att ta några mer jobb.

 46. Finns det någon vettig människa i detta land som överhuvudtaget tror på SVT och SR längre i deras propaganda och fejkade nyheter? Allt är ju till invandrarnas fördel i alla deras program och det är inte trovärdigt någonsin. Vi vet ju hur det är.
  De är lika trovärdiga som Stefan Löfven. Han kan säga vad fan som helst utan att någon vettig människa tror honom. Han är som SVT och SR rökt för evigt.

  • Löfven, han får säkert talmannens förtroende att bilda regering även nästa mandatperiod. Var så säker. Dessa oärliga politiker håller ihop i vått och i torrt och skor sig på vår bekostnad. Från toppen i Rosenbad ända ned till kommunivå.

 47. Problemen flyttar med dessa människor till vårt land..

  De blir inte A-människor bara för att vi ger dem alla förutsättningar i världen för att lyckas..

  Glöm det på en gång.,

 48. Eftersom jag har arbetat och varit bosatt i bland annat mellersta östern så kan jag konstatera att dessa människor är totalt obildbara för en västerländsk kultur.
  Varför ser det ut som det gör i dessa länder?
  Det beror fullt och fast på en dysfunktionell kultur med låg utbildningsnivå och styrd av klaner och familjer.
  Sverige kommer i enlighet med FN:s prognos för välfärdsindex, HDI att hamna på plats #45, 2030 tillsammans med ett antal andra ”skithålsländer”. Framtiden ser alltså strålande ut för en nation vilken jämfört med att år 1970, tillsammans med Schweiz och USA, tillhört en av världens rikaste länder.
  Historiens dom kommer att bli mycket hård mot dessa politiska charlataner och väljare vilka gemensamt har lyckats med att totalförstöra en av världens framgångsrikaste nationer.
  Lycka till ”losers”!!!!!

  • Direktdemokrati skulle automatiskt lösa många av de problem som yrkespolitikerna är ansvariga för. Schweiz är ett bevis för att medborgarna har mer förnuft än yrkespolitiker som Löfven och Kristersson.

 49. Inte så konstigt eftersom minst 90% sökt sig hit för de oändliga bidragens skull utan motkrav och inte för att jobba.

 50. 7-Klöversverige:
  – Hitkomna behöver inte försörja sig själva genom att arbeta och betala skatt när det är mer bidragsförmånligt att leva på skattebetalarna.

  Fosterlandet Sverige behöver ett nytt folkhem med demokratistyre för ett rättvisare och tryggare samhälle. Rädda Sverige genom att rösta på Sverigedemokraterna (SD) den 9 september i riksdag-landsting-kommun valet.

 51. När nästa djupa lågkonjunktur kommer, det är bara en tidsfråga, så kommer potemkinkulisserna att rasa. Då kommer 7K att tvingas hårdprioritera och vidta drastiska åtgärder. Fördelen är att många myter och vanföreställningar kommer att undanröjas. Det kan bli riktigt intressant även om det inte blir lustigt att skåda.

  • Lågkonjunkturen väntar om hörnet därför bör SD absolut inte sätta sig i en regering och sedan få all skit från PK. Låt det rasa först, ta över sedan.

   • Frågan är om vi har den tiden. Förmodligen håller den på att rinna ut. Att rensa upp i detta augiasstall kan komma att ta decennier i anspråk.

 52. Det förstår väl vem som helst att asylinvandrarna inte är intresserade av att jobba. Med bidrag på över 20000:-/månad så finns inte den moroten. Dessutom gratis förskola till barnen, gratis sjukvård, gratis tandvård, ja gratis allt. Vete fan om de inte får ny bil av mig verket också. I varje fall kan man tro det.

 53. Bidrag, svartjobb, lite svartaffärer och drogförsäljning. Räcker gott till BMW, märkeskläder och vapen.

 54. Nån som tro på den plötsliga framgångssagan med invandrare som får jobb?
  NÄ BIDRAGSJOBB som KOSTAR massor! Där staten betalar lönen och GER företaget som tar emot dom pengar för varje dag som dom är där! Tror att et fortfarande är 305kr om dagen som företaget får för at ta emot en gratisjobbare!

  • Nä, det stämmer inte. Praktik kan arbetsförmedlingen ta upp till max 6 månader på ett och samma företag. Detta kostar inget för arbetsgivaren. Arbetsförmedlingen står för ersättning till praktikanen samt försäkringar. Vi kan även stå för ett handledararvode. När det gäller de subventionerade anställningarna så finns mer att läsa kring detta på arbetsförmedlingen.se
   Kravet är att det ska vara löner enligt avtal. Tex. En montör blir anställd på instehsjobb. Staten står för 80% av lönekostnaden. Avtalsenlig lön ca. 25.000:- vi står för 80% för den del
   upp till 20.000

 55. Vet ni om det att som bemmaningsföretag så kan man ansöka om subventionerade bidrag. Detta innebär att ett bemaningsföretag hyr ut en arbetstagare till ett företag kan även få ersättning från staten. Bemaningsföretaget skickar in en ansökan om bidrag till oss på arbetsförmedlingen och kan kvittera ut dubbla ersättningar för en och samma person. Ersättning från företaget samt ersättning från era skattepengar genom de s.k subventionerade anställningsbidragen.

 56. Importer har ju nu för tiden ”jobb” som är allt annat än jobb! Och vi Svenska skattebetalare betalar dom, för att dom SKA jobba X-antal timmar per dag. Löjeväckande!!!!!!!

 57. Är det någon som på fullt allvar tror att majoriteten är här som pensionsräddare.
  Löfven kanske…

 58. Ytisarna ligger och snittar på 25% och då skall man veta att många har skattefinansierade sysselsättningar som Du betalar !

 59. All statistik visar ju att sysselsättningsgraden ökar,,,,hela tiden. Människor som har arbete EN TIMMA I VECKAN blir fler och fler. Det är märkligt att folk är kritiska till invandring så som den fungerar idag. Det skulle vara intressant att se hur många som är självförsörjande, det vill säga har ett arbete som försörjer dem i huvudsak utan bidrag eller tillsatta medel från bidrag. Det som är taskigt är att de invandrare som kommer till landet och verkligen skaffar sig en hederlig intäkt får bära samma spott och spe som de som inte vill göra ett skit,,,,eller klarar av ett skit. sverige behöver invandring, men den bör ju gynna samhället och särskilt ska den faktiskt gynna dem som stod för fundamentet för samhället som den nye invandraren kommer till, svensken och de tidigare invandrare som verkligen arbetat och byggt upp detta fantastiska land. Och gudarna ska veta att majoriteten torde vara etniska svenskar. Jag som invandrare har fått assimilera mig och lära mig seder och bruk, jag tackar landet och det välkomnande jag fick,,,,,men jag börjar faktiskt tvivla.

   • vem faaaan är lurad tror du. svenskar är ju inte kända som varande några kaniner, tillväxt kommer av främst två saker, antingen ökar du du den produktiva befolkningen eller eller så producerar du mer per gubbe i produktionen. som jag ser det så är det inte lätt att få varje gubbe att producera mer och därtill att hålla käften, allt för tillväxten. eller så tar du in fler s
    om vill producera, alltså invandring, om inte så får du se till att sätta på din kärring lite oftare så hon kan reproducera dina stolta gener. Håll käft för fan, som situationen ser ut, skulle du fortfarande producera saab 92 som stolt svensk och samtidigt undra va faaaaan som hände. tyvärr vill varken portugisen eller kinesen köpa tvåtakt, de vill köpa en modern produkt, och din ynkedom har inte producerat tillräckligt många som vill producera dessa. vem faaan är snorkazz, kan du inte skriva ett riktigt namn, eller skäms du.

 60. Viktigt påpekande från Dagerlind att en uppdelning mellan utrikes och inrikes födda är missvisande. Arbetslösheten bland riktiga etniska svenskar är antagligen under 1%. Sedan borde första, andra och tredje generationens invandrare redovisas uppdelat på ursprungsland eller -region. Japaner och somalier är antagligen ytterligheterna.

  Till detta borde vi lägga en uppdelning på närande och tärande jobb. En mycket stor del av de somalier som har arbetsinkomst får antagligen detta för att hjälpa sina mindre försigkomna landsmän såsom tolkar, hemspråkslärare, migrationshandläggare etc., alltså jobb som enbart är tärande på det svenska samhället.

 61. Kroppsarbete är fult i Middle East = Kvinnogöra.
  En riktig arab sitter ner och jobbar, kontor, taxi chaufför?

 62. Jag gör en distinktion mellan abrte och sysselsättning.
  Arbete=någon form av verksamhet som gagnar samhället i stort.
  Sysselsättning=Tidsfördriv. (Lösa korsord,AMS-kurs etc)

  • Nej det gör dom nog inte men dom vill åt svenska jobb. Det gör det svårare för en svensk att få jobb. Det blir större konkurrens om jobben. Det är vad politikerna vill. Tänk vad som händer vid en lågkonjunktur fy för. Då kan vi hälsa hem.

 63. Denna statistik torde vara ytterst friserad när det gäller 1:a, 2:,a och tredje generationens invandrare. Om alla bidragsanställningar och andra statliga åtgärder räknas in samt att de som endast arbetar några timmar i veckan räknas som sysselsatta så torde mer än 50% av invandrarna vars arbetslösa.

  Det vore mer intressant med statistik som visar hur många som är helt självförsörjande.
  20% torde vara helt självförsörjande snarare än att det är 20% arbetslösa invandrare

 64. Sänk bidragen och kräv motprestation så skall ni se att viljan att aktivt söka ett jobb kommer öka. Att ”tjäna” på att gå hemma och leva bättre än vissa pensionärer gör ju inte ens arbetsmoral skyhög!

 65. Allt handlar bara om MOTPRESTATION!!!! De kan inte bara FÅ OCH FÅ!!!! De måste bevisa att dom är något att satsa på!! Annars är det tillbaka på samma bananbåt!!!!

 66. Tino Sanandaji visar på twitter varför Arbetsförmedlingen omedelbart bör läggas ned: ”Arbetsförmedlingen har sen det togs över av Göran Perssons kusin Mikael Sjöberg varit en propagandaorganisation som förvillar allmänheten med tricks för att ge stöd åt regeringen.” Läs mera:

  https://twitter.com/Herrtidning

 67. Denna evig sifferexercis. Idag, 2018 är cirka 65% av befolkningen i arbetsför ålder i arbete, år 1990 låg det kring 80%. Där har vi det stora gapet. Myten om jobben i Sverige verkar odlas fullständigt i media. Läkare, vissa Ingenjörsyrken och inom IT finns det relativt gott om jobb, men inom andra gebit är det verkligen inte lätt att skaffa ett jobb. Vi hör ”stark” efterfrågan, men inom vilken bransch, hur många är det egentligen som behövs? Vi har också 20 miljoner minst inom EU som saknar jobb. Åk till Italien och Spanien, där vet man priset av EU och EMU. Och även om du har ett jobb i t ex Italien, får du kanske 1000 EUR och det är inte mycket billigare att leva där än här. EU= lönsänkningsprojekt.

 68. Är det inte så att utlänningar i väldigt stor grad är förtidspensionärer som då i statistiken räknas som att de inte är arbetslösa. Ett snyggt sätt för myndigheterna att få fina siffror.

  • När moderaterna inför valet 2014 sa att 400 000 invandrare går till jobbet varje dag glömde man att säga att ca 700 000 INTE går till jobbet.

  • Jo så är det, under 2016 ökade statistiken markant för förtidspensionärer…framförallt gruppen ”ensamkommande”, Allt för att sänka statistiken på arbetslöshet. Jag avskyr betäckningen ”sysselsatta”, om du hjälper din handikappade släkting en timme i veckan, så är du sysselsatt…!

 69. Lön är ersättning för utförd arbetsuppgift som någon uppskattar och vill betala för. Om uppgiften inte behövs, utförs bättre eller billigare någon annanstans, ingen lön, inget arbete.

  Det finns liksom inte efterfrågan på de kompetenser som erbjuds därför kommer inga riktiga jobb att skapas och arbetslösheten fortsatt vara jättelik.

 70. Som svensk och inskriven på Arbetsförmedlingen och ber handläggaren om hjälp så får man en föreläsning om hur man söker jobb samt en hänvisning till hemsidan. För övrigt får man klara sig själv.
  De som får hjälp är akademiker med invandrarbakgrund.
  Extratjänsterna går till personer med invandrarbakgrund.
  Det var länge sedan den svenska arbetsmarknadspolitiken fungerade, tveksam till om den någonsin har fungerat.
  Bemanningsföretagen fungerar lika illa om inte värre än AF.

LÄMNA ETT SVAR