Under sommaren har ett flertal personrån mot unga skett vid Enskede IP, hemmaarena för Enskede IK. Senast den 18 augusti anmäldes ett rån. Nu försöker klubben kraftsamla så att barnen och ungdomarna i trakten kan besöka idrottsplatsen och spela fotboll utan att riskera bli rånade.

– Vi har pratat om att arrangera eftermiddagsvandringar i området och har belysningen vid IP tänd till klockan 23, säger Enskede IK:s kanslichef Pekka Partanen.

– Ungdomarna måste få spela fotboll utan att vara rädda för att bli rånade.

Arrangera eftermiddagsvandringar skulle kräva tid och kosta pengar och Enskede IK är en liten förening med redan ansträngd ekonomi, men ifall stadsdelsnämnden kan tänka sig att avsätta pengar för projektet ställer klubben upp.

– Allt som hjälper till att skapa en tryggare miljö för våra barn och ungdomar i föreningen är viktigt för oss, säger Pekka Partanen.

LÄS ÄVEN: Invandrargäng terroriserar fotbollsklubb

Man varnar dock inte ungdomarna från att besöka idrottsplatsen efter 23 då lamporna släcks. Enligt Partanen måste de få spela fotboll och träna utan att vara rädda och menar att det framför allt handlar om en diskussion mellan föräldrar och ungdomar om hur sent på kvällen man får vara ute.

De som rånar tror Partanen inte tillhör större organiserade ligor utan ungdomar som själva kommer för att spela fotboll och ser någon med en dyr mobil eller liknande och ”får en dum idé”.

Under sommaren har lokalpolisen varit i kontakt med klubben och talat om hur man ska förhålla sig till rånen och tryckt på vikten av att alltid anmäla, vilket i sin tur kan ge en högre polisnärvaro.