Efter att den italienska regeringen offentligt gått ut med stöd för det folkliga upproret Gula västarna i Frankrike, och uttryckt förhoppningar om att de kan göra sig fria från president Emmanuel Macron, har relationerna länderna emellan stadigt försämrats. Nu tas konflikten till en ny nivå.

I ett uttalande från den franska regeringen påstår man sig ha ”varit föremål för upprepade anklagelser, ogrundade attacker och bisarra påståenden” från italiensk sida och man anser att attackerna saknar motstycke sedan andra världskriget.

Att Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio har besökt Paris och Gula västarna samt uttryckt stöd för protesterna, och inrikesminister Matteo Salvini tidigare uttalat att han hoppas att franska folket ska kunna frigöra sig från Macron, gillas inte i den franska regeringen. De italienska regeringspartierna har även erbjudit Gula västarna, som planerar att ställa upp i EU-valet, sina digitala plattformar för att bättre kunna organisera protesterna.

Från fransk sida menar man att det är oacceptabelt att använda ländernas relation för politiska syften inför valet i sommar och man kallar nu hem sin ambassadör från Rom. Den italienska regeringen säger sig vara villig att träffa Macron förutsatt att Frankrike godtar ett flertal krav som bland annat har med migration att göra.