Den 30 juni förra året sköts 23-årige kriminellt belastade förortsrapparen Rozh Shamal ihjäl när han var ute och gick med sin hund i Stockholmsförorten Blackeberg. 19-årige Fuad Ali, med kopplingar till grov gängkriminalitet och tidigare dömd för narkotikabrott, tömde sin pistol på sju skott i vad som i domen beskrivs som ”en ren avrättning”. Nu döms Fuad till 12 års fängelse – domstolen drar av 6 år från påföljden på grund av Fuads låga ålder.

Fuad var maskerad när han begick mordet och det skulle dröja till slutet av juli innan polisen lyckades identifiera mördaren. Samtidigt med Fuad döms två andra personer – Mohamed Nasser och Karin Musa – till kortare fängelsestraff för grovt vapenbrott och medhjälp till mordet genom skyddande av brottsling och försök att undanröja mordvapnet.

Mördaren, Fuad Abdulkadir Ali, förekommer flitigt i brottsregistret för bland annat narkotikabrott. Även brottsoffret, Rozh Shamal, har ett gediget brottsligt förflutet med domar för bland annat misshandel, rån och narkotikabrott.

Den manlige medhjälparen, 25-årige Mohamed Mustafa Nasser, är den i den för mordet nu dömda trion som är hårdast brottsbelastad, med tidigare domar för bland annat narkotikabrott, dopningsbrott, människorov, utpressning, butiksstöld, försök till rån, brott mot knivlagen, ofredande, olaga hot, rån, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld.

Mohamed Nasser fotograferad av polisen i samband med förhör.

Poserade med mordvapnet i sociala medier

Även den kvinnliga medhjälparen, 22-åriga Karin Mustafa Musa, har ett kriminellt CV med domar för bland annat narkotikabrott.

Karin Musa poserar i sociala medier med mordvapnet som hon fått i uppdrag av mördaren att förvara efter brottet.

Får tio års straffrabatt

På grund av att Fuad Ali var 19 år gammal när han mördade Rozh Shamal anser domstolen att han endast ska dömas till 12 års fängelse i stället för 18, vilket är brottets egentliga straffvärde. Ytterligare 4 år kommer sedan att dras av från påföljden i enlighet med praxis att endast två tredjedelar av strafftiden behöver avtjänas. Sammantaget rör det sig om en straffrabatt på 10 år.

Bror till offret sköts ihjäl året innan

Rozh är den andra av syskonen Shamal som blir mördad. I januari 2018 sköts hans storebror ihjäl med flera skott i området Rissne i Sundbyberg. Det mordet är fortfarande ouppklarat.

Båda morden antas vara gängrelaterade men polisen har inte lyckats fastställa de exakta motiven. Av vittnesmål i utredningen av mordet på Rozh framgår att det förekommit hårda ord, grovt språk och påståenden om penningskulder mellan de inblandade.

Samtliga tre dömda har nekat till brott.