En berusad polisman satte sig i sin bil och körde hem efter en middag med både vin och öl. På vägen hem krockade mannen med en lyktstolpe och avvek från olycksplatsen. Ett vittne berättar hur mannen ljög att han inte hade kört bilen. Men trots fällande dom får han fortsätta arbeta som polis.

Det var i mitten på februari förra året som den 36-årige polismannen färdades på Eriksbergsvägen i hemkommunen Katrineholm där han sedan skulle tappa kontrollen av fordonet vid ett farthinder.

LÄS ÄVEN: Rattfull polischef körde i diket – riktade pistol mot utryckande kollega

Kort efter krocken stannar en annan trafikant till för att fråga om någon hjälp behövs på olycksplatsen. Personen tog sig fram till bilen och fick kontakt med polismannen som hon kände igen eftersom de två har växt upp i samma bostadsområde.

Olycksplatsen. Foto: Polisen

Polismannen ljög för vittne

Vittnet som stannat till på platsen berättar för polismannen att hon även ringt till SOS Alarm men det var ingenting som polismannen visade någon särskild uppskattning över.

Han påstod sig själv ha ringt och ville inte prata mer om händelsen. Men på frågan huruvida han hade kört bilen var han noga med att avfärda, ”nej nej, det har jag inte”.

Den övergivna bilen. Foto: Polisen

Avvek från platsen – lämnade inga uppgifter

När en polispatrull anlände till platsen hade föraren avvikit utan att lämna några personuppgifter. Patrullen träffar vittnet på platsen som berättade om iakttagelserna.

Det framgår av utredningen att en av poliserna som anlände till olycksplatsen kände igen bilen och visste att den 36-årige kollegan brukade köra den. Åklagare fattade beslut om att polisen skulle söka efter mannen i hans bostad.

Med hjälp av polismannens mor kunde patrullen ta sig in i hans bostad där han påträffades sovande i en säng. Patrullen förde mannen till sjukhus för provtagning som visade att mannen hade hela 1,87 promille alkohol i blodet.

Polismannen förnekade brott och påstod sig inte ha något minne från kvällen. Samtidigt uppgav mannen i förhör att han har genomgått en ”tuff period” med anledning av en separation vilket fått honom att använda alkohol som ett botemedel.

Får fortsätta som polis

Den 16 december meddelade Nyköpings tingsrätt dom mot polismannen. Men trots att han åtalades för grovt rattfylleri eftersom alkoholkoncentrationen i blodet uppgick till minst 1,0 promille väljer rätten att mildra rubriceringen till rattfylleri. Detta eftersom det inte går att säkerställa huruvida mannen har fortsatt dricka efter bilresan.

Vidare döms mannen även för smitning från trafikolycksplatsen. Rätten anser att dagsböter 100 om 250 kronor är en tillräcklig påföljd. I domen går det även att läsa att mannen inte kommer bli uppsagd på grund av brotten.

Domslutet innehåller ett yttrande från Polismyndighetens ansvarsnämnd (Pan) där de tydliggör att utgångspunkten är att en polis som gör sig skyldig till grovt rattfylleri bör skiljas från sin anställning.

Samtidigt meddelar Pan att man har svårt att uttala sig om en fällande dom avseende grovt rattfylleri skulle påverka hans anställning. Med den mildrade brottsrubriceringen finns det ingen anledning att tro att polismannen kommer att bli uppsagd.

LÄS ÄVEN: Polis varnade mordmisstänkt gangster om efterlysning: ”Ville se var han var”