En funktionshindrad kvinnlig patient uppsökte sjukhus med anledning av svåra smärtor. Men hon nonchalerades och skickades istället hem utan undersökning där hon sedan avled.

Händelsen inträffade i december förra året när patienten tog sig till ett sjukhus i Västerås eftersom denne upplevde buksmärtor och hade blodblandat slem från en PEG-sond, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: 80-årig man skickades hem från akuten – avled hemma

På sjukhuset tog vårdpersonal beslutet att inte undersöka eller söka en någon lösning på symptomen utan istället skicka hem patienten för att vid ett senare tillfälle byta ut sonden.

Kvinnan återvände till LSS-boendet där vårdpersonalen inte upplevde henne som lik sig själv. Det framgår även att kvinnan varken fick någon mat eller dryck under under kvällen utan endast smärtstillande läkemedel mot buken och därefter lämnades hon utan tillsyn i hela tio och en halv timme för att sedan påträffas död.

Enligt en obduktion av kvinnan visade det sig att sonden förflyttats från sitt ursprungliga läge vilket sedan bidragit till att hon drabbats av en bukhinneinflammation.

Kvinnan fick ingen mat eller dryck

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som upprättat två ärenden rörande kvinnan under samma dygn. IVO anser först och främst att med anledning av kvinnans symptom borde en utökad undersökning ha utförts.

Vidare riktar IVO kritik mot LSS-boendet där kvinnan levde. När myndigheten granskar kvinnans journal visar det sig att de inte finns något dokumenterat från dagen och vårdpersonalen har heller inte kontaktat joursjuksköterskan för bedömning och vägledning.

LÄS ÄVEN: Man avled efter väntan på akuten: ”Platsbrist och överansträngning på personalen får konsekvenser”