Fyra män i 18-årsåldern häktades på söndagen på sannolika skäl misstänkta för människorov och misshandel. Den 30 januari ska de ha fört bort en 14-årig yngling från en högstadieskola i Göteborg, kör ut honom i skogen och misshandlat honom i ett par timmar.

De häktade unga männens härkomst uppges inte men enligt åklagaren i målet, Mats Ihlbom, är brottet hedersrelaterat. Den misshandlade ynglingen ska ha inlett en relation med en kvinnlig släkting till de misstänkta, som släkten inte godkände. Därför måste 14-åringen straffas så att familjens heder kunde återupprättas.

De fyra greps i torsdags och häktas nu på den högre misstankegraden. Ihlbom säger till media att vad som skett är i princip helt klarlagt och bevisläget gott. Minimistraffet för människorov är fyra års fängelse, maxstraffet livstid. Eftersom förövarna är unga kan dock påföljden bli avsevärt lägre, i synnerhet för en av gärningsmännen som enligt uppgift inte fyllt 18 år.

Fler åtalspunkter kommer att läggas till innan rättegången inleds, däribland övergrepp i rättssak, olaga hot och misshandel. De unga männen uppges inte vara kända av polisen sedan tidigare.

Åtal ska vara väckt inom två veckor men åklagaren flaggar redan nu för omhäktning pga hög arbetsbelastning och svårigheter med att hinna få åtalet klart inom den stipulerade tiden.