En gammal skärmdump från numera nedlagda mediesajten Avpixlat sprids just nu i sociala medier som ”bevis” på att valfusk förekommit i söndagens riksdagsval. Bilden påstås felaktigt föreställa information från Valmyndigheten.

Efter att Sverigedemokraterna nått ett betydligt lägre valresultat än vad många förväntat sig, spekuleras det om att valfusk kan ha förekommit. I sociala medier blandas legitima frågor med rena falsarier.

Ett exempel på det sistnämnda är ett bildmontage där någon klistrat in Valmyndighetens logotyp ovanför ett stapeldiagram som härrör från den tidigare sajten Avpixlat och i själva verket återger siffror för en gammal enskild opinionsundersökning.

Montaget påstås bevisa att Valmyndighetens webbplats släcktes ned när SD uppnått ett stöd på 27% för att sedan komma online igen när siffran ”manipulerats ned” till 17,6%.

Falsariet kan av den uppmärksamme lätt avslöjas eftersom det inklistrade diagrammet har Avpixlats logotyp i bakgrunden. Den som är mindre uppmärksam kan dock förledas tro att bilden är äkta.