Problematiken i butiken i Västerås har pågått sedan tio år tillbaka men nu börjar det eskalera. Gäng på 3-4 personer går in tillsammans i butiken och förser sig ohämmat med kläder som de sedan går ut med.

– Vi har haft alldeles för mycket krångel i Västerås centrum och nu börjar det eskalera, säger ägaren Christoffer Göthlin till SVT Nyheter.

Vid ett tillfälle bevittnade han hur en kille tog två jackor värda 18 000 kronor, men honom hann han stoppa.

Väl inne i butiken sprider de ut sig, tar det de vill ha och går sedan ut. Göthlin och andra anställda brukar konfrontera tjuvgängen och i bland uppstår en ”brottningsmatch”.

Nyligen beslutade Västerås stad att ordningsvakter ska patrullera de centrala delarna av staden, något handlarna efterlyst länge, men exakt när dessa kommer dyka upp är ännu inte klart.

– Jag tycker att det är ett jättebra beslut. Nu är det viktigt att det blir mycket vakter så man inte anställer två tre vakter och tror det ska räcka. Nu måste de satsa på riktigt, säger Christoffer Göthlin.

Gäng sätter skräck i stormarknad

För en månad sen skrev vi om Willys i Märsta centrum där personalen får utstå hot och våld av bland annat ett beväpnat och maskerat gäng. Dessa går in och äter ur salladsbaren och brödavdelningen. Situationen eskalerade så pass att säkerhetsvakter sattes in.

I en undersökning som Svensk Handel genomförde förra året svarade var tredje butik att de den senaste veckan blivit utsatta för stöld eller snatteri och i var tredje butik hade personalen även utsatts för hot och våld den senaste månaden.