Den 15 januari klev ett gäng ungdomar in i en lektionssal på Fredrika Bremer-gymnasiet i invandrartäta Haninge i södra Storstockholm. Inför elever och lärare gav sig gänget på en elev med tillhyggen och fortsatte misshandeln tills eleven låg medvetslös på golvet. Polisen har tills för några dagar sedan hemlighållit händelsen för media och allmänhet. Det rapporterar lokaltidningen Mitti.

Polis och ambulans larmades till skolan men av rapporteringen att döma har ingen av de sju våldsverkarna ännu gripits och lagförts för den grova misshandeln. De bland förövarna som är elever på skolan uppges dock ha stängts av från undervisningen.

Det framgår inte vilken konflikt som legat bakom brottet. Ett vittne till händelsen uppger att det såg ut som att gänget var ute efter att döda offret.

Händelsen är den grövsta men långt ifrån den enda våldsincident som drabbat Fredrika Bremer-gymnasiet på senare tid. De senaste månaderna har polisen upprepade gånger tvingats rycka ut till den alltmer problemtyngda skolan. Det bekräftar Robert Aspfors, som är rektor på Fredrika Bremer-gymnasiet.

Bild: Samhällsnytt.

Aspfors berättar att situationen sedan flera år tillbaka är så allvarlig att man tvingats montera upp övervakningskameror. Skolans ytterdörrar håll sedan 2016 också låsta. Obehöriga kommer ändå in i skolans lokaler konstaterar rektorn uppgivet.

Polisen uppger att övervakningsbilderna oftast är av så dålig kvalitet att de inte är till någon hjälp i brottsutredningarna. Skolans rektor menar dock att de har en effekt på brottsligheten i lokalerna.

Vid flera tillfällen under januari tog sig utomstående ungdomsgäng in på skolan och försökte råna elever på mobiltelefoner och märkeskläder. Det berättar Lars-Göran Rehn, som är operativ koordinator på Haningepolisen och arbetar med de aktuella brotten. Inte heller dessa personer har lagförts, enligt vad som framgår av rapporteringen kring händelserna.

En annan uppmärksammad händelse på Fredrika Bremer-gymnasiet handlar om en 16-årig kvinnlig elev som nyligen dömdes för övergrepp i rättssak. Detta efter att ha hotat vittnen inne på skolan i anslutning till en rättegång där hon själv stod åtalad för två vall av misshandel.

Hon har trots våldet, hoten och domen inte stängts av från skolan. Robert Aspfors ansåg att en skriftlig rektorsvarning räckte.