Tågvärdar i Västsverige efterlyser nu krafttag för att stoppa vad som uppges vara ungdomsgäng som sprider skräck. Det framgår inte konkret vad gängen gör men det handlar om ”stök och bråk”. Samhällsnytt kan visa ett videoklipp där en maskerad gärningsman misshandlar en tågkonduktör.

Under en längre tid har Samhällsnytt rapporterat om hur personal i kollektivtrafiken runt om i landet drabbats hårt av en växande otrygghet. Allt fler biljettkontrollanter utsätts för hot och våld i sitt arbete och struntar ofta i att fullgöra sina uppgifter på grund av rädsla.

I mitten av juli uppmärksammade vi hur ett stort antal busschaufförer i Västra Götalands län skrev på en protestlista för att kräva en lösning på den rådande situationen med hotfulla och aggressiva gratisåkare. Enligt chaufförernas vittnesmål hamnar de dagligen i konflikter med personer som inte betalar för sin resa.

LÄS ÄVEN: Busschaufförer har fått nog av aggressiva gratisåkare – startar protestlista

Nu visar det sig att det inte bara är busstrafiken i Västsverige som är drabbad av våldsbenägna gratisåkare. Enligt lokaltidningen Ttela finns det problem med ”stök och bråk” på flera tågsträckor i regionen men den värst drabbade sträckan uppges vara mellan Göteborg och Vänersborg.

Fackförbundet Seko kräver att arbetsgivaren tar krafttag för att förbättra arbetsmiljön på tågen. Ett av förslagen är att personal ska arbeta två och två alternativt få skydd av patrullerande vakter.

– Något måste göras. Vi vill vara säkra på jobbet, säger Christina Laage, fackligt huvudskyddsombud hos Seko till Ttela.

Trafikchef: ”Ingen krigszon”
När lokaltidningen talar med Mikael Lindskog som är trafikchef på Götalandståg som trafikerar sträckan mellan Göteborg och Vänersborg ser han från sitt kontor inte riktigt samma verklighet som personalen i yttre tjänst. Istället lämnar han ett lugnande besked om att det inte är fråga om någon ”krigszon”.

– Det är klart att det då och då uppstår dispyter. Men vi ska inte överdriva problemet, det är ingen krigszon på tågen, slår trafikchefen fast.

LÄS ÄVEN: Kvinna hade ingen bussbiljett – försökte strypa biljettkontrollant

”Hela Västtrafik är horungar”
Den 9 juli uppmärksammade Samhällsnytt ett videoklipp på vårt Instagramkonto som visar hur en maskerad gärningsman misshandlar vad som uppges vara en av Västtrafiks tågkonduktörer.

I klippet som filmas av någon bekant upprepar gärningsmannen frasen ”kom då hora” och kallar även konduktören för ”jävla fitta”.

LÄS ÄVEN: SVT:s förslag mot våldsamma gratisåkare: ”Vore det inte bättre att helt slopa biljetterna?”