Grovt kriminella i EU-länder, ofta med invandrarbakgrund, har hittat ett sätt att undkomma rättvisan. När de ertappas med brott flyttar de till Turkiet och skaffar medborgarskap där. De kan på det sättet undgå utlämning för att ställas inför rätta och fortsätta driva sin brottsliga verksamhet på distans. En av dem som gjort så är ”svenske” Rawa Majid med smeknamnet ’Kurdiske räven’.

Framför allt är det ledargestalter inom den organiserade gängkriminaliteten och knarkhandeln som på det här sättet ser till att skydda sig mot utlämning och lagföring i det EU-land som de eller deras föräldrar tidigare invandrat till.

I de enskilda EU-länderna och centralt i Bryssel är man bekymrad över hur grova brottslingar på det här sättet kan använda Turkiet och dess medborgarskapslagar för att göra sig oåtkomliga för rättvisan. Den svenska regeringen förhandlar just nu med Turkiet om att gå med i Nato samtidigt som landet erbjuder en fristad för brottslingar som Sverige vill lagföra.

Sverige vägrar lämna ut till Turkiet och vice versa

Turkiet har ställt långtgående krav på att Sverige ska lämna ut personer som man där anser vara brottslingar och/eller terrorister. Så vitt Samnytt erfar har den svenska regeringens förhandlingsdelegation inte gjort motsvarande propåer eller förslag på utväxling för att få de grova brottslingar som gömmer sig undan den svenska rättvisan utlämnade hit.

Enligt poliser som arbetar med den gränsöverskridande brottsligheten blir upplägget med medborgarskap och bas i Turkiet för att göra sig onåbar för lagens långa arm allt vanligare. Och Sverige är ingalunda förskonat.

Betalade Erdogan 4 miljoner för att slippa utlämning till Sverige

En av landets grövsta brottslingar är den kurdiske irakiern Rawa ”Räven” Majid, inblandad i omfattande knarkhandel, bombdåd, människorov och mycket annat. Han har svenskt medborgarskap men håller sig undan i Turkiet.

I Sverige är Rawa häktad i sin frånvaro och ett arresteringsärende för Interpol. Han är misstänkt för en rad grova brott men kan inte ställas inför rätta eftersom han åtnjuter skydd i Turkiet som nybliven turkisk medborgare. Därifrån fortsätter han att styra sin kriminella verksamhet.

Turkiet tjänar stora pengar på den här verksamheten. Ett snabbt ”guldmedborgarskap” som det Rawa erhållit är inte gratis utan kostar en rejäl slant, runt motsvarande 4 miljoner svenska kronor. Det är rimligt att anta att ”Räven” betalt för detta med pengar förvärvade genom brott.

LÄS ÄVEN: Här är ”Kurdiske räven” som styr gängkrig i Sverige – från Turkiet

Flera EU-länder har samma problem med Turkiet

Fler EU-länder än Sverige, däribland Nederländerna har samma problem med att grova brottslingar håller sig undan i Turkiet. Nederländerna är redan med i Nato jämsides med Turkiet men får ändå inte sina grova brottslingar utlämnade därifrån.

Jos Leijdekkers

Landet har begärt men nekats att få Jos Leijdekkers, känd i den nederländska under världen som “Tjocke Jos”. I likhet med Rawa har han köpt ett turkiskt medborgarskap för dyra pengar och sitter nu säkert där, skyddad mot den nederländska rättvisan. I hemlandet väntar åtal för mord och smuggling av tusentals kilo kokain.

Även Belgien har riktat krav mot Turkiet på att få grova brottslingar utlämnade men fått nej. Bara för Nederländerna och Belgien handlar det om ett drygt tiotal personer. Och siffran växer kontinuerligt.

Föredras framför arabländer som fristad

Sedan tidigare har Dubai och Förenade Arabemiraten erbjudit liknande tjänster åt ledare för drogkarteller. Men för personer i EU är Turkiet mer attraktivt, i synnerhet för någon Rawa som har sitt ursprung där. Men någon sådan anknytning krävs inte för att snabbt och smidigt få bli medborgare. Ett antal miljoner till Erdogan räcker.

De turkiska myndigheterna är ytterst ovilliga att svara på frågor från media om kommersen med ”guldmedborgarskap” till grovt kriminella på flykt undan rättvisan i EU-länder.

LÄS ÄVEN: LISTA: Här är ”svenskarna” som jagas internationellt