➤ SKOTTDRAMA Vid 17:30-tiden på tisdagseftermiddagen utbröt skottlossning i ’utanförskapsområdet’ Gottsunda i Uppsala. När polisen anlände till platsen påträffade de en person med svåra skottskador.

Mannen, som är i 25-årsåldern, fördes till sjukhus med ambulans. Han uppges vara välkänd av polisen sedan tidigare. Den skjutne mannens härkomst uppges inte.

Ingen gripen
Ingen person har ännu gripits för dådet men flera misstänkta gärningspersoner ska av vittnen ha iakttagits på platsen. Ingen av dessa har ännu identifierats eller gripits.

Polisen vill inte bestämt uttala sig om motivet till skjutningen. Man arbetar dock utifrån hypotesen att det handlar om någon konflikt inom den gängkriminella miljön. Händelsen rubriceras som försök till mord.

Stenkastning mot polisen
Polisinsatsen försvårades och försenades av att polisen utsattes för stenkastning. Ett stort antal polispatruller utkommenderades till platsen för att säkerställa ordningen så att den tekniska brottsplatsundersökningen skulle kunna genomföras utan att bli föremål för ytterligare våldsdåd.

Attacker med bl.a. stenkastning är numera vanligt förekommande vid polisutryckningar till s.k. ’utanförskapsområden’. Stenkastarna utgörs av missanpassade och antisociala ungdomar med företrädesvis asylrelaterad invandrarbakgrund som sympatiserar mer med de gängkriminella än med det svenska rättssamhället.