226756
Utrikes

Genusvetare: Föräldrar bör inhämta barnens samtycke innan blöjan byts

Publicerad 5/15/2018
Annons

Deanne Carson från Australien, som kallar sig ”sexualitetsexpert” vill se en förlängning av den samtyckeskultur och -lag som gäller mellan vuxna människor före fysisk beröring. Spädbarn bör enligt henne tillåtas gå med nedkissad/-bajsad blöja om de inte ger sitt uttryckliga samtycke till att mamma eller pappa byter på dem.

Det uppmärksammade utspelet gjordes i en intervju i ABC News. Den breda allmänheten har avfärdat idén som ännu ett exempel på dagens genusvansinne men från vänsterradikalt genusvetarhåll får hon medhåll.

Carson menar att det är viktigt att tidigt lära barnen förstå innebörden av samtycke och blöjbyte kan enligt henne vara en bra sak att börja med. Hon föreslår att föräldrar nalkas det lilla barnet med frasen: ”Nu tänkte jag byta din blöja, är det okej?”

Att spädbarnet inte kan svara, är ett problem som Carson menar inte är oöverstigligt. Genom att söka ögonkontakt och iaktta barnets kroppsspråk kan föräldern förvissa sig om att samtycke har lämnats innan blöjbytet fortskrider. Det framgår inte hur Carson tänker sig att ett barn som inte förstår det talade språket ska tillgodogöra sig förälderns fråga.

Efter att ha kritiserats postade Carson ett inlägg på Facebook där hon försvarar förslaget som hon menar kan vara ett sätt att förebygga övergrepp, exempelvis att enligt uppgift en av tolv flickor utsätts för sexuella övergrepp innan de fyllt sex år. Det är oklart hur Carson föreställer sig att en barnvåldtäktsman skulle hejdas av att inte ha fått barnets samtycke.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons