Ett giftigt gasutsläpp vid Aspa bruk i Olshammar har under söndagen orsakat skador på människor. Fyra personer har förts till sjukhus, varav en med livshotande skador.

Räddningstjänsten uppger att det är svavelväte som läcker – vilket är en gas som är giftig att andas in. De berättar också att fyra personer fått föras till sjukhus på grund av skador, rapporterar SVT.

De människor som bor i området ombeds att stanna inomhus och stänga alla fönster, dörrar och ventilation. Det är inte känt hur stort utsläpp det handlar om.

– Det är en giftig gas. Vi rekommenderar att man håller sig inne, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisen, till SVT.

Stort räddningspådrag på plats

Ulf Smedberg, Räddningschef för Närkes brandkår, uppger att 11 enheter från räddningstjänsten befinner sig på platsen.

– Vi har flera enheter där som jobbar med att säkerställa och försöka få läckaget att upphöra. Men det primära är att se till att vi inte får fler personer påverkade eller skadade, säger han.

Vad som orsakat läckaget är ännu oklart men räddningschefen säger att något ska ha hänt i samband med produktionen.

– Svavelväte är för oss ett ganska besvärligt ämne. Det är både giftigt att inandas men också brandfarligt. Vilket innebär att vi måste fokusera på att ingen får i sig det men också att det inte börjar brinna, säger Ulf Smedberg.