I bakgrunden av tungt beväpnad polis visades Charlie Hebdos karikatyrer av bland annat profeten Muhammed på franska stadshus i en hyllning till läraren Samuel Paty efter att han halshuggits för att visa samma bilder i sin undervisning. Regionspresidenten motiverar initiativet med att man måste ”försvara republikens värderingar”.

Det var i fredags som 18-årige Abdulak Anzorov, muslimsk migrant född i Moskva med tjetjensk bakgrund, i Allahs namn berövade läraren Samuel Paty livet utanför Paris genom att halshugga honom. Abdulak ska ha agerat på uppmaning av en radikal moské som pekade ut läraren för att i sin undervisning ha visat upp Muhammedkarikatyrer.

De senaste dagarna har franska städer lyst upp byggnader till minne av läraren Samuel Paty runt om i landet. Men i regionen Occitanie som gränsar mot Spanien går man steget längre.

Det socialistiska styret i regionen med president Carole Delga i spetsen har beordrat att fasader i städerna Montpellier och Tolouse ska lysas upp med satirmagasinet Charlie Hebdos karikatyrer av islam, judendom och kristendom. Dessa visades för förbipasserande under fyra timmar på onsdagen, rapporterar Le Fiagro.

LÄS ÄVEN: Franska regeringen stänger moské – spred uppviglande video innan terrormordet på lärare

Delga försvarar initiativet med att man inte får visa någon rädsla för demokratins fiender när de använder religionen som ett vapen och strävar efter att förstöra republiken.

Vidare menar Delga att initiativet handlar om att skydda republikens värderingar rörande frihet, jämlikhet, broderskap och sekularism. Nedan följer ett videoklipp som visar fasaderna.

LÄS ÄVEN: Koranen ska brinna utanför riksdagen till minne av Samuel Paty och för yttrandefriheten

authorimage