En dag i november förra året blev 84-åriga och rullatorberoende Marie Karlsson brutalt nedslagen och rånad av två män utanför sin bostad i skånska Åstorp. På tisdagen dömdes de två gärningsmännen, 24-årige Gjili Fazli och 20-årige Erzan Fazliji, till ett år och 2 månaders respektive 9 månaders fängelse. Erzan som är medborgare i ”upphört land” slipper utvisning.

SVT Nyheter har slagit upp händelsen stort och intervjuat Marie som beskriver händelsen som den värsta dagen i sitt liv. Hon ville bara dö, säger hon och är fortfarande rädd att gå utanför dörren och måste nu ta sin hjärtmedicin oftare eftersom rädslan ger henne hjärtklappning. SVT nämner inget utöver gärningsmännens åldrar och det Marie eventuellt avslöjat om de två förövarnas härkomst under intervjun har klippts bort.

”Håll käften kärringjävel” uppmanade de två rånarna Marie skarpt och hotfullt när hon i samband med att hon slogs till marken skrek på hjälp. Efter att ha sparkat undan rullatorn och slagit omkull Marie ryckte rånarduon hennes två handväskor ur korgen på rullatorn.

Väskorna och det innehåll som Gjili och Erzan inte tyckte var intressant att behålla kastade de efter rånet ifrån sig i olika buskage. Pengarna stoppade de på sig och skulle sedan försöka länsa Maries bankkonto men hann inte så långt innan de greps.

Marie slog huvudet i marken i samband med fallet vilket medförde svullnad och missfärgning. Hon skadade också en arm som svullnade upp rejält.

Erzan har i förhör berättat att motivet till att råna Marie var att få ihop pengar till knark. De två ska också ha varit påverkade av tabletter vid råntillfället.

Både Gjili och Erzan ertappades med stulet gods och bådas fingeravtryck har också säkrats på föremål de kastat ifrån sig. Ändå nekar de till brott och skyller på varandra.

Gjili är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, grov stöld, häleri, brott mot knivlagen, olaga hot och ofredande. Erzan är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och misshandel.

Trots tidigare kriminellt förflutet anser tingsrätten att påföljderna ska stanna vid 1 år och 2 månaders fängelse för Gjili och 9 månaders fängelse för Erzan. Domstolen uppger också att man då tagit i lite extra i påföljdshänseende på grund av offrets höga ålder och utsatta situation.

Domen innehåller ingen uppgift om yrkande från åklagare eller resonemang från rättens sida kring utvisning av Erzan som är medborgare i ”upphört land”.