Nyligen genomfördes en undersökning för att avgöra ”årets kvinna” – den kvinna som folket anser ha utmärkt sig särskilt positivt under året. På första plats hamnar den uppmärksammade bakteriologen Agnes Wold. Samnytt har tidigare uppmärksammat hur Wold i en intervju hos statstelevisionen tyckte att man ska vara tacksam för att de äldre dör av viruset.

Det är Demoskop som som på uppdrag av Aftonbladet har intervjuat 1 221 personer under perioden 3-7 mars i år för att ta reda på vem folket anser är Årets kvinna.

LÄS ÄVEN: Agnes Wold kräver att skolorna ska hållas öppet: ”Vem orkar vara hemma med sitt barn?”

I årets upplaga toppar Agnes Wold listan med 12 procent av rösterna och förklaringen är att ”hon har blivit en populär röst när det kommer till hälsofrågor under pandemin”.

Wold har stöd hos kvinnor

Bland kvinnor som har tillfrågats i undersökningen har 15 procent röstat på Wold som årets kvinna. Medan hon har lägre stöd bland män som istället anser att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är årets kvinna.

– Det känns jättebra att jag är mest omtyckt av kvinnorna. Jag är ju feminist och jag tycker det är viktigt att kvinnor och barn inte glöms bort under pandemin. Det har man gjort i många andra länder, där man till exempel stängt skolorna, säger Wold till Aftonbladet.

Hyllade corona – ”dödar bara äldre som tur är”

Samnytt har tidigare uppmärksammat hur Wold hamnat i blåsväder efter att i statstelevisionen ha uttryckt att coronasmittans framfart ”som tur är bara dödar gamla människor”. Wold anser att vi ”får vara tacksamma” över detta.

– Det är en riktig patogen, javisst. Den dödar folk och så. Men som tur är så dödar den ju i princip bara gamla människor. Det får vi faktiskt vara ganska tacksamma för, sa Wold inför tv-tittarna.

LÄS ÄVEN: Här hyllar Anges Wold corona – ”dödar bara äldre som tur är”

Den kontroversiella bakteriologen har varit i blåsväder även innan.

Krävde flera sittplatser på tågresa

Wold ställde flera krav för att medverka i Skavlan hos den skattefinansierade public service-aktören. Bland annat krävde hon fem tomma säten runt hennes plats på tåget.

– Det får de fan i mig pröjsa. Det var ett krav för att åka upp. Min policy är att strikt hålla avstånd från folk, berättade Wold för Aftonbladet.

Vidare övervägde Wold även att vägra sminkning av rädsla för att smittas av viruset. Detta i kontrast till att Wold i början av mars jublade över att Sverige vunnit över virusets framfart i landet.