Svenska folket verkar stå bakom Bernt och hans familj – en insamling till stöd för honom har startats. Dock verkar flera vänsteranstrukna personer känna en skadeglädje över familjens öde.

Tangentborden gick varma sedan Samhällsnytt publicerade igår kväll en artikel om tandhygienisten Bernt Herlitz, som tillsammans med sin fru och femåriga dotter riskerar att få all sin egendom konfiskerad av Region Gotland.

Bernts före detta arbetsgivare avskedade honom ifjol och har nu valt att driva en rättsprocess mot sin före detta anställde i en högre instans, vilket innebär att han riskerar att få betala rättegångskostnader på upp till 1,5 miljoner kronor. Detta till följd av ett påstått brott mot patientsekretess som Bernt ska ha gjort sig skyldig till när han tipsade Migrationsverket om att åldern på vissa av ”ensamkommande flyktingbarn” som han behandlade inte kan stämma.

En stor majoritet av kommentatorer och läsare uttryckte stöd för Bernt och hans familj samt avsky mot Region Gotlands agerande. Behandlingen av familjen har jämförts med novellen ”Processen” av Franz Kafka och med det förtryck som regimen i det forna DDR gjorde sig känd för.

Men vissa läsare var inte fullt lika positivt inställda till familjen. I Facebook-gruppen ”Politisk debattgrupp från höger till vänster” dominerade skadeglädje över familjens öde. Flera kommentarer skrevs öppet av personer med en viss offentlig profil. Därför har Samhällsnytt valt att uppmärksamma dem.

Britta Lindholm, som enligt Umeå universitets hemsida är professor i analytisk kemi, svarade förnöjt på en kommentar om artikeln:

”Man kan hoppas att han lärde sig nått”

En genomgång av offentliga inlägg på Lindholms Facebook-konto visar starka politiska sympatier åt vänster. Samhällsnytt har ringt Britta som bekräftade att det var hon som skrev kommentaren:

-Jag står för vad jag skrev, ja.

Samtidigt är hon tveksam till att Samhällsnytt överhuvudtaget rapporterade om fallet:

-Det är konstigt att ni tar upp det här.

Bernts femåriga dotter riskerar ju att bli hemlös på grund av Region Gotlands agerande. Vad anser du om det?

-Det är en konsekvens av hans handlingar.

LÄS MER: Bernt försökte stoppa åldersfusket – kan förlora sin lägenhet

Även signaturen Katja Myrén, som tidigare framträtt offentligt i flera sammanhang, kommenterade artikeln med följande ord:

Kommentaren fick en glad reaktion från en annan medlem i gruppen – som är utbildad lärare.

Katja Myrén har vid flera tillfällen tidigare uppmärksammats av Expressen, Sveriges Radio och Aftonbladet. Då lyckades hon stoppa försäljningen av clown-masker i en lokal Lidl-butik samt klagade offentligt på att Coop ligger efter med debiteringar av hennes inköp. Samhällsnytt har sökt Katja både via telefon och via Facebook för att ställa frågan om hon inte ser sitt eget agerande vid dessa två tillfällen som ”golande”. Dessvärre har vi inte fått något svar av Katja.

Samhällsnytt noterar även att Myrén är särskilt aktiv i den ovannämnda gruppen med politiskt färgade inlägg som har en klar slagsida åt vänster:

När Samhällsnytt läser upp kommentarerna för Bernt säger han:

-Jag förstår inte hur folk kan skriva sådant. Förmodligen har de inte förstått vad det handlar om.

Flera läsare ville stödja Bernt ekonomiskt. Detta har nu gjorts möjligt efter att Bernts fru har startat en insamling som kan nås på följande länk. Bernt är tacksam för allt stöd han fått:

-Jag vill säga stort tack för det stöd jag får. Det betyder oerhört mycket för mig.