Foto: Colin.

Google och Facebook rasar på börsen – kan vara utraderade inom ett par decennier

Delningar

Enligt uppgifter från Pew Research Center har var fjärde amerikan raderat Facebook-appen i sin mobiltelefon och allt fler misstror de stora techbolagen.

Under hösten har ett flertal stora techföretag rasat på börsen – under knappt två månader tappade Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google 575 miljarder dollar.

Kritiken går ut på att man misstror sociala medier-företagen för deras behandling av användardata, men även att det inte är nyttigt med att vara aktiv på alla olika plattformar.

Vissa forskare menar att de stora techföretag som idag dominerar nätet kan vara borta om 20 år.

I juni uppgav 42 procent av Facebookanvändare att de minskat sitt användande av plattformen. Bara några månader tidigare, i mars, uppgav 74 procent att de besökte plattformen dagligen varav 51 procent flera gånger per dag.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

167 KOMMENTARER

   • Schyyy!
    Stäng ned den skiten med. Ifs sköter de den saken bra själva när de lägger ned plattformar som inte passar deras värdegrund…
    Finns t.ex BitChute att tillgå i stället bland flera andra?

   • Började med adblock redan på 90 talet.
    Är det inte roligt med en ny datalag inom EU där vi måste säga ja till kakor och script, men det finns aldrig någon nej knapp?
    Vill du se vår sida så får du våra ….och eftersom att alla har programmen får du inte ens gå in på banken utan att säga ja ja ja ja .. det är ett val

 1. ### NYHETER ###
  Samnytt sjunker genom golvet.

  Inget alternativmedia tappar så mycket. Nu ligger t.o.m. NyheterIdag före Samnytt.
  https://www.alexa.com/siteinfo/nyheteridag.se
  https://www.alexa.com/siteinfo/samnytt.se

  Beträffande Facebook gör bolaget enorma vinster. 2015 omsatte man 18 miljarder dollar. 2017 var vinsten 16 miljarder dollar. Att skriva om att Facebook håller på att gå under är struntprat. Google hade 110 miljarder dollar i vinst och har just passerat Apple i market cap. Visst är de satans påfund, men de är ta mig fn inte på fallrepet.

 2. UNDERBART !
  Min avsky mot dessa demokratifientliga plattformar är enorm ! Hade de bara låtit internet vara fritt, skulle de fylla en uppgift tillgänglig för alla. Men registreringar, läckage, hackning, bedrägerier…

  Not my cup of tea !

 3. Perfekt! Dra åt helvete med klåfingriga företag som google och facebook! Äcklar mig hur de tar sig friheter. Internet är mkt mer än dessa aktörer.

 4. Det som många inte känner till att även svenska pensionsfonder investerat hårt i dessa aktier som kallas FAANG-aktier.
  T ex så placeras alla svenskars premiepension (om du inte gör ett aktivt val) i den s k Såfa-fonden (sjunde AP-fonden). Deras huvudinnehav är just FAANG som gjort att de gått väldigt bra fram till i somras. Sedan september har dock värdet rasat.

  Det finns alltså all anledning att gå in på Premiepensionsmyndighet och se över sitt innehav!

  • Planen är att senarelägga din pension varje gång du når din pensionsålder?
   Frågan är om vi får någon pension över huvud taget?
   Det räckte inte med att Göran Persson tog 250 miljarder på 90-talet…

 5. Om alla vi som sitter här på SN lägger ned Facebook är de borta ännu fortare.
  Jag var en av de första som började använda FB men slutade tidigt då jag insåg hur farligt och idiotisk tjänsten var. Har aldrig saknat skiten. Telefon & mejl finns…
  Varför inte sluta med Tinder, Snapchat, instagram, youtube mf. och få ett liv?
  På så sätt slipper vi mycket påverkan från makthavare och kriminella mm…
  Tydligen bara en utopi…

 6. Jag har aldrig haft ett konto på Fakebook. Ett CIA-projekt för att hjärntvätta och fördumma befolkningen. De som styr Fakebook, Google, Youtube, Twitter osv bedriver censur och är vänsterliberala och kommunistanhängare. Träffa med era vänner istället för att förvandlas till iPhone-zoombies.

  • Underrättelsetjänsterna behöver sen inte samla in någon information om användarna, det sköter dumkskallarna själva om när de laddar upp sina bilder, data och dagsrutiner!

 7. Ungdomar lever sina liv på sociala medier.

  Har man levt sitt liv där så har man inte levt.

 8. Jag förstår inte riktigt nyhetsvärde i artikeln. Det har varit enormt mycket artiklar i dom senaste månaderna om dom så kallade FAANG-bolagen. Hela hösten har varit skakig. Visa av fallen har kommit som ett direkt svar på Trumps handelsdag med Kina.

  Sen är några av dem under ’attack’ från EU som tycker dom skall skatta sina enorma vinster dom tjänar inom EU i just EU.

 9. De var en bra nyhet. Globalisterna som satsar på sociala medierna hatar oliktänkande men vill ha deras pengar. Den här matematiken kräver någon med väldigt stor keps . R.I.P

 10. Goda nyheter. Finns sökmotorer som är lika bra eller bättre än Google. Själv använder jag DuckDuckGo. Facebook… De flesta exponerar sig alldeles för mycket samt lämnar alla uppgifter om sig själva. Sluta med det. Ni blir utnyttjade.

 11. Man skall tänka på att trots fallande börskurser gör dom rekordvinster och intäkterna ökar.

  Men visst kommer säkert några försvinna men det är inga konstigheter. Ser man på dom 100 största bolagen i USA så är det förvånade hur ofta några försvinner och dör ut.

 12. Ett suveränt alternativ till Google är http://www.gibiru.com/ och som bonus har du möjlighet att se censurerade sökalternativ i en egen flik

  ”Gibiru has its own robots that crawl less mainstream websites, sites that tend to promote ”alternative” views from mainstream. Because Google and Bing crawl Lamestream media at infinum, Gibiru does not waste bandwidth crawling these mainstream sites however their content is still available through our web search and HTTPS encrypted web search. Gibiru uses its own algorithm to render uncensored results in our Uncensored News section. The algorithm is not filtered, nor censored.”

 13. Så skönt då, men det kommer att komma nya alternativ som köps upp av samma krafter och med samma övervakningsfunktioner som Google och Facebook.
  De flesta människor, framförallt kvinnor, är så otroligt fast i sitt facebookande och instagrammande osv, så de har inte en tanke på vad det egentligen gör; Nämligen övervakar deras minsta rörelse och deras intressen mm.

  • Övervakningssamhället lär inte minska så länge Trump, EU och Kina fortsätter att öka anslagen för att kontrollera folket.

 14. 1984 är mer aktuell än någonsin.
  Facebook är i grund och botten ett spionprogram likt google. Dessa är en del av ett större spel, liksom flera andra företag.
  https://gopreload.org/pentagon-kills-lifelog-project-same-day-facebook-founded
  https://www.wired.com/2004/02/pentagon-kills-lifelog-project/amp?__twitter_impression=true
  https://apnews.com/828aefab64d4411bac257a07c1af0ecb
  Delar av googles skapande sponsrades av bla CIA.
  https://qz.com/1145669/googles-true-origin-partly-lies-in-cia-and-nsa-research-grants-for-mass-surveillance/
  En av skaparna av google Sergey Brin var gift med Anne Wojcicki. Hon är grundare av 23 and me, ett företag som håller på med genetisk forskning.
  Hennes syster är Susan Wojcicki chef för Youtube. (DARPA)
  Vad det gäller Amazon så har de också haft problem. Vad många inte vet så drar Amazon in stora pengar på sin cloud verksamhet, från kunder som bla DoD och CIA.
  https://nordic.businessinsider.com/amazon-web-services-launches-secret-region-2017-11?r=US&IR=T
  China har försökt infiltrera USA en längre tid, samtidigt som USA:s egna företrädare sålt ut landet. Vad som hänt om Hillary hade vunnit vågar jag inte ens spekulera i.
  https://www.bloomberg.com/news/features/2018-10-04/the-big-hack-how-china-used-a-tiny-chip-to-infiltrate-america-s-top-companies?srnd=businessweek-v2
  Det har aldrig handlat om Ryssland, det är bara ett falskt narrativ som media upprepat. Däremot har USA praktiskt taget byggt upp China. Deep state har långsamt försökt blöda ut USA genom krig och flyttande av industrier mm.
  Tack gode gud för att de inte kommer att lyckas!
  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1034907478566359041
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-09-11/sessions-is-said-to-be-open-to-probe-of-social-media-giants

  • Läs nedan så kan ni förstå att CIA hoppade in som finansiär av Facebook.

   Deputy CIA Director Christopher Sartinsky says: ”After years of secretly monitoring the public, we’re astounded so many people would willingly publicize where they live, their religious and political views, an alphabetized list of all their friends, personal emails addresses, phone numbers, hundreds of photos of themselves, and even status updates of what they were doing moment to moment.

   It is truly a dream come true for the CIA.”

  • Redan ditt användarnamn avslöjar din syn på saker och ting och att konspirationsteorier med väl utvalda källor, vilda spekulationer, och liknande är din grej.
   Oseriöst.

   • Vad hans grej är och inte. Världen är total skruvad. Jag menar, vad vet du om honom? Att kasta skit på andra? Mästra? Oseriös? Vad är du? Professor? Synsk så att du vet vem som är vem? Det är därför ditt land sjunker för att ni inte ens kan hålla ihop inom en grupp utan att angripa varandra.

   • Quanon har naturligtivs fel om han tror att det ar en stor konspiration. Men konsekvenserna han tar upp ar verkliga. Sa folk med makt passar pa att utnyttja en situation/teknologi/etc. Det ar inte planerat, vilken kanske gor saken varre. Om det sitter nagra globalister och planerar att ta over varlden sa ar de nog inte intelligenta nog att forutse allt. Om det daremot ar manniskor med makt som utnyttjar uppkomna situation/teknologier ar det mycket varre

 15. De så kallade sociala medierna, som i själva verket är asociala medier, är globalisternas bästa verktyg. De vill göra hela världen till ett enda gränslöst Facebook som de kan kontrollera efter egen smak.

  • Facebooks vision är att Facebook är Internet. Jag kan undra om det inte behövs något annat än Facebook. Nästan all information i världen finns tillgängligt via Internet. Vad gör större delen av världens befolkning av det? I Sverige undersöker var och en hur många köttbullar kompisarna åt till middag.

     • Inbädda andras kommentarsfält som säljer till andra. Billig lösning och ”tillitsfull”.

     • Samhällsnytt är en webbplats i bloggformatet. Den enda interaktiva ”sociala” komponenten här är Disqus kommentarsfunktion. Menar du, att om kommentarsfältet skulle tas bort, då är Samhällsnytt alltså inte längre social media?

     • Skulle kommentarsfunktionen försvinna eller kraftigt begränsas från Samhällsnytt är den väl mer att benämna som en nättidning om en sida under rubriken Personligt skulle införas blir jag ställd och förundrad

     • Precis så är det.
      Om denna blogg inte hade haft ett kommentarsfält så hade Samnytt ”bara” varit ett (alternativ)media.
      Någon hade förmedlat något som jag hade kunnat ta del av.

      Tack vare kommentarsfunktionen kan jag inte bara ta del av artiklar utan jag kan dessutom, i realtid, ge respons, diskutera med andra och till och med dela med mig av länkar.

      Vad du och jag gör just nu är att vi kommunicerar på en blogg, som är ett media.
      Att kommunicera är i högsta grad socialt, och detta är ett socialt media.

      Ovanstående innebär inte att Samnytt är som exempelvis Twitter eller Facebook, men ett socialt media är det tveklöst.

    • Nyhetsförmedlare, nättidning är andra alternativa namn. Och med kommentarsfält som flertalet MSM nätupplagor hade förr. Så jag likställer inte Samhällsnytt med FB på långa vägar.

   • Disqus, Facebook, Snapchat m.m. samma skit spion. Den dagen en blogg som denna använder egen utvecklad kommentarsfunktion ja.

    • Vad har det för betydelse vem som har utvecklat systemet?
     Facebook är ett socialt media.
     Om jag skulle starta en sajt med samma funktioner och system – byggt på deras principer och utveckling så skulle det vara precis lika mycket ett socialt media, även om det inte utvecklats av mig.

 16. Hahaha ett par decennier? Kommer civilisationen att bestå om ett par decennier? Hade varit en nyhet om det hade skett inom några månader. Decennier där 🙂

 17. Varför man (till och med hos våra myndigheter) lägger ut potentiellt känsliga uppgifter och lockar kunder att använda dessa utländska tjänster (oftast belägna i de värsta övervakningsstater utan ordentligt dataskydd) klarar jag inte av att fatta. För den som vill veta precis alla förfärliga användningar (hos både stater och bolag) av personuppgifterna, så rekommenderar jag en kort publikation:

  http://spacepol.aero/consultants/guias-guides/9780981247595-01.html

  Detta borde vara OBLIGATORISK läsning i Sverige och inom EU då folk inte orkar fundera några steg framåt ang. hur företagets eller ens egna uppgifter kan missbrukas över nationsgränserna! För den som tycker att dataguiden verkar ”paranoid”, så föreslår jag att ni undersöker dataintelligensprodukten ”IBM i2 Enterprise Analysis”. Där ser man klart och tydligt att guiden ovan hadde rätt och varför stora techbolagen tycker så mycket om att företag och människor i olika länder lägger ut hela sin verksamhet och sina liv på nätet! Läs guiden!

  • Jag noterar att jag själv använder Google-mail. WordPress-bloggen jag använder har Google som samarbetspartner, fastän jag skulle kunna köra wordpress.org, som är GPL på en egen domän, helt utan detta

   Kommersiella aktörer gör allt för att köra scripts på folks datorer. Vissa sidor går inte ens att läsa texten på utan att acceptera att scripts laddas ned på din egen dator.

   Länken du bifogat skickar mig ex. till en ”.us”-adress som tvingar mig att köra okänd programvara på min dator, s.k. ”script”. 🙂

   Samhällsnytt är också nedlusad med sådana scripts. Vi är alla ganska dåliga på att lyssna på Richard Stallman om fri hårdvara och fri mjukvara.

    • Vill du se vilka scripts som sidor vill påtvingar dig så skaffa Firefox med tillägget NoScript! Vill du aldrig köra okänd kod på din dator och bli fri på riktigt ska du köra med känd hårdvara, ex. Libreboot, eller Librem, samt känd mjukvara ex. Linux Trisquel eller liknande, samt ex. webbläsaren Icecat. Då kommer du inte lusa ned din dator i onödan med en massa skit som övervakar dig eller trögar ned din dator. Videor kommer du kunna ladda upp och ned och köra enkelt via ex. Internet Archive. Du kommer kunna köra WordPress-blogg och annat som är rekommenderat av Free Software Foundation. Välkommen! 🙂

 18. Money talks. Vem vill använda FB eller google när man vet att alla aktiviteter blir övervakade/rapporterade. Har man fel åsikter så är det stor risk att man lagförs, det även om man bara säger sanningen. Vidare ger man facebook per automatik rättigheterna av alla bilder man lägger ut. Fattar inte att någon vill använda dessa appar…

 19. Så länge tjänsterna är gratis så är det ointressant för mig vad dom använder mina data till. Hade det däremot varit något man betalat till ja då hade man kunnat ställa andra krav.

  • Jag, tror inte att du förstår hur en sökbot fungerar.
   I en grov förenkling kan man säga att med hjälp av din mailadress sparar google varje tangentslagning i all framtid.

   • Nja inget som bekymrar mig o varför skulle jag göra det. Nästan allt numer går trådlöst o kan fångas upp av vemsom med rätt utrustning. Se bara på din mobil som registrerar varje steg du tar, din bil med GPS funktioner är också ett sätt att spåra. Nej man får släppa nojan.

    • Nja, att man han spåra via GPS är inte samma sak. Tänk dig istället att du filmas dygnet runt och allt lagras.

     • En snarkande gammal man lär inte bli nominerad till någon filmutmärkelse sedan antar jag att man vaknar när Google kommer insmygande med kameran i sovrummet.

 20. Hvorfor skjer raser Facebook på børsen? Facebook bestemmer nå hva de enkelte brukerne skal se. Reklamen er påtrengende, gjerne fra useriøse svindelforetak. Facebook har inngått forståelse med politikere om å gjennomføre sensur.

 21. Jag läste nyss dagens bästa kommentar här på Samnytt. Inlägget handlar om hur många gnäller på att folk är osociala på Facebook men dom är inte bättre själva utan hänger här på Samnytt.

  För egentligen är inte skillnaden så stor. Både på Facebook och Samnytt ’hänger’ folk för att diskutera. Man är inte mer social för att man använder Disqus på Samnytt än om man skriver på Facebook.

  Jag tror helt enkelt vi skall inse att folk är och kommer förbli aktiva på nätet.

  • Falsk ekvivalens.
   Att jämföra att fläka ut sitt liv hos övervaknings-titanen FB, med driveby-kommentarer på en alternativ blaska.

  • Men hallå,det är väl en jäkla skillnad och sitta här och läsa,mot att hänga ut sitt liv och skryta på facebook,vem fan är intresserad av vad du äter till middag,vem är intresserad av det du har köpt för lånad pengar typ,nix facebook är ett rop på hjälp.

 22. En annan sak jag finner intressant är hur många ser på tex Facebook, Google. Folk tycker dom är kommunister/dåliga bolag pga att dom övervakar varenda steg vi tar på nätet. Men dessa bolag är relativt öppna med vad dom gör med din information.

  Ingen pratar om alla andra bolag som gör detsamma: annonsnätvek, ljusskygga bolag, regeringar som gör exakt detsamma men där får vi veta betydligt mindre eller inget om vad som händer med allt som samlas in.

 23. ”Vissa forskare menar att de stora techföretag som idag dominerar nätet kan vara borta om 20 år.”

  Kan bara hoppas att det går mycket snabbare.

  • Ja man får hoppas det. Facebook är nog det enskilt vidrigaste bolaget tätt följd av Google. Google har ju dessutom blivit otroligt mycket sämre. I sin iver att kontrollera och registrera sina kunders sökningar har systemet blivit helt obrukbart. Saker som man VET finns att söka kommer inte upp pga de sökkriterier som Google har bestämt för kund prioriteraras.

 24. Vill man ha en global värld utan gränser så blir det ju många människor att bevaka för eliten. Då är det ju bra om folk frivilligt berättar om dom är för eller emot att bli styrda av eliten.

 25. Försvinner FB så kommer självmorden i Sverige att öka dramatiskt, Svensken verkar vara manisk när det kommer till den bloggen/plattformen.

 26. De har gått för långt när det väljer sida i amerikanska val, politiska ställningstaganden, självcensur++++++++++. Vändningar inom IT kan gå väldigt fort!

 27. När Obama använde FB på ett visst sätt reagerade nästan ingen, men när Trump använde FB på ett snarlikt sätt blev det ett fasligt liv i luckan. Och att Obama att blev pristagare till Nobels fredspris innan han hunnit ens komma halvvägs i sin karriär som president visar ju bara riktigheten i alla Norgehistorier som man hört under årens lopp

 28. När plattformar låter sig styras av politik istället för att värna yttrandefrihet går de långsamt mot sin död. Människor letar upp/skapar andra plattformar att utöva sina rättigheter på.

 29. Jag är en av de som stängde ner mitt Facebookkonto för 1.5år sedan ner herr Zuckerberg började med politisering av Fejan.
  Tro mig, jag saknar det inte ett dugg!
  Ogillar även den kartläggning av av dig som Google bedriver.

LÄMNA ETT SVAR