Chattappen Element är den senaste i raden av kommunikationsverktyg som tystas av Google. Sedan i fredags kväll går appen inte längre att ladda ner från Google Play.

Samnytt har i flera artiklar beskrivit hur censuren på nätet blir allt aggressivare. I januari plockade Google ner Parler från sin appbutik och nu har Element blivit nästa offer.

Element är en krypterad chatapp som inte samlar information om användarna. Till skillnad från sina konkurrenter erbjuder företaget sina användare att använda egna servrar och därmed få större kontroll över datan.

Tack vare sin profilering som säker från insyn används appen bland annat av både den franska och den tyska försvarsmakten, skriver Sifted. Även många skolor använder idag appen för lärande på distans.

LÄS ÄVEN: Google förbjuder Parler – socialt nätverk med fokus på yttrandefrihet

”Kränkande innehåll”

Element meddelade strax efter midnatt den 30:e januari, via Twitter, att Google plockat bort appen utan förvarning. Enligt Google beror borttagandet på ”kränkande innehåll” och kräver nu att Element gör ”nödvändiga förändringar” till appen, utan att specificera exakt vilka dessa skulle vara.

LÄS ÄVEN: Så här byter du bort IT-jättarna

Google straffar Element

I ett försök att få Google att häva avstängningen har Elements vd och grundare, Matthew Hodgson, förklarat att deras app endast är en generisk chattapp för anslutning Matrix. Matrix, i sin tur, är ett globalt decentraliserat nätverk med öppen källkod. Detta betyder att koden är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera fritt för den som vill.

Google har alltså plockat ner Element som straff för något som appens användare påstås ha skrivit eller sagt på Matrix. Men ”precis som Google inte kontrollerar innehållet på webben, kontrollerar heller inte Element innehållet på Matrix”, konstaterar Hodgson.