I Göteborg har kommunstyrelsen beslutat att jubileumsfirandet av staden får kosta upp till 100 miljoner kronor. Samtidigt varnar lokalpartiet Demokraterna att förvaltningar inte har tillräckliga resurser.

År 2021 är det 400 år sedan Göteborg grundades av Gustav II Adolf. Göteborgs stad kommer med anledning av detta att genomföra ett stort jubileumsprogram och planeringsarbetet pågår sedan några år.

Under våren bestämde kommunstyrelsen att jubileumsfirandet får kosta upp till 100 miljoner kronor. Av dessa är 20 miljoner kronor för förberedelser, rapporterar GP (2018-12-20).

– Kommunstyrelsen beslutade om ett tak på 100 miljoner kronor. Det är viktigt att vara varsam med pengar. Har man fått ett budgettak får man hålla sig till det, säger Kristina Tharing (M).

LÄS ÄVEN: Alliansen tar makten i Göteborg med hjälp av Fi, V och MP – ratar SD och Demokraterna

Demokraterna: ”Lägg in pengarna i välfärden”
I torsdags öppnade lokala uppstickarpartiet Demokraterna för en diskussion angående rimligheten i att lägga 100 miljoner kronor på en fest samtidigt som det finns brister i välfärden.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt förklarade att det är tråkigt att vara en glädjedödare, men att flera förvaltningar larmar om brister. Han anser att pengarna istället borde investeras i välfärden.

– Vi har förvaltningar som inte kan köpa pennor för att det saknas resurser, konstaterade Wannholt.

LÄS ÄVEN: Göteborgs kommun vill kvotera in invandrare till chefspositioner: ”bryter mot lagen”

Mötte besvikelse
Socialdemokraternas kommunalråd Mariya Voyvodova uttryckte besvikelse över att Demokraterna motsätter sig kostnaden för jubileumsfirandet.

– Jag blir ledsen när Martin dissar förberedelser som hållit på i åtta år. Det är inte fest och ballonger, utan göteborgarnas egna förslag och en jämlikhetssatsning, säger Voyvodova (S).

Kommunstyrelsen genomförde en votering och Alliansens förslag om att firandet får kosta 100 miljoner kronor gäller fortfarande.

LÄS ÄVEN: Göteborg rustar mot fordonsterrorism – ”Gatumöblerna ska öka tryggheten”