– Vi ”stänger” inte någon verksamhet utan vi prioriterar. När det är semestertider måste vi omprioritera för att alla ska få semester och att verksamheten ändå ska fungera. Det får som konsekvens att vi minskar på vissa delar. Det har bland annat påverkat spaningsverksamheten för att kunna resurssätta i gränskontroller och i vår ingripandeverksamhet på Arlanda, förklarar Lisa Ström.
Hon berättar i korthet om gränspolisens verksamhet:
– I region Stockholm är gränspolisen en del av en helhet i regionen och det är resursbrist inom polisen. Vi är de vi är och vi är för få, vi prioriterar dels inom vår egen gränspolisenhet, men även inom regionen. Alla får ju bidra och se helheten. Så har det inte varit inom gränspolisenheten i samma utsträckning tidigare, men nu hjälper vi även till i regionens utredningar rörande den grova brottsligheten och alla de skjutningar som ägt rum den senaste tiden.
”Måsteverksamhet”
– Vår “måsteverksamhet” inom gränspolisen är att gränskontrollen fungerar. Sverige har ett avtal vi har skrivit på om Schengensamarbete. Vi har gränskontroll på Arlanda, Bromma, Frihamnen och Visby. Ingripandeverksamheten, det vill säga att om det händer något så kommer polisen, har vi också på Arlanda. Det är dygnet runt-verksamhet som vi också prioriterar. Ingen av dessa kan läggas åt sidan. Sedan har vi personer som är frihetsberövade som också måste hanteras inom en viss föreskriven tid. Även utredningsverksamhet, det är viktigt att personer som gör sig skyldiga till brott lagförs.
– Sedan är allt annat i fallande skala, där vi prioriterar dagligen. Då måste enhetens resurs arbeta med det som de inte gör vanligtvis och det har varit mer påtagligt i sommar. Vi har också blivit färre inom polisen så därför blev det märkbart bland våra medarbetare att de redan före sommaren fick göra andra saker, men även nu efter sommaren. Förut ar detta gällt bara sommarmånaderna.
Förstår kritiken
Lisa Ström har förståelse för delar av den kritik mot polisen som framförs i en annan artikel i Samhällsnytt, där polisen “Anders” uttalar sig.
– Jag förstår hans uppfattning, att det påverkar viss verksamhet negativt när vi prioriterar. Det här är ett ständigt pussel som vi lägger. Vi har varit väldigt framgångsrika när det bland annat gäller bildelsstölder och vi har fått domar och personer har lagförts. Vi jobbar med alla sorters stölder som är gränsöverskridande brottslighet och har gjort ett jättebra arbete under våren. Så fort vi minskar den verksamheten, ökar den brottsligheten. Det var det val vi fick göra i sommar.
“Stort engagemang”
– Vi har många duktiga medarbetare på gränspolisenheten med ett stort engagemang. Då förstår jag att det uppstår en frustration när man inte får jobba med det som man gör vanligtvis. Tänk dig själv att du gör en bra insats, men ändå måste du göra något annat. Det är tråkigt att vi inte kunde fortsätta verksamheten som vanligt under sommaren, men vi räckte inte till, förklarar Lisa Ström.
När det gäller inre utlänningskontroll så har den verksamheten varit igång, om än i mindre skala. Inre utlänningskontroll är inte bara en uppgift för gränspolisen utan för samtliga poliser i yttre tjänst. Antalet förvarstagna har inte minskat under sommaren, enligt polischefen.
Fler förvarsplatser
Bristen på förvarsplatser är ett annat problem som oroar polisen “Anders”.
– Vi har bitvis brist på förvarsplatser i Stockholm, men i dag fick jag veta att i vi får fler platser i region Stockholm i februari nästa år. Det händer att vi får åka ända till Lund för att placera någon som ska sitta i förvar. Det är Migrationsverkets uppdrag att ta fram förvarsplatser.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.