En ung gravid kvinnlig valarbetare för Sverigedemokraterna utsattes vid 10:30-tiden på valdagen för en attack. Två unga män med invandrarbakgrund gick till fysiskt angrepp och kallade bland annat kvinnan för ”fitta”, ”horunge” och ”jävla rasist”.

Attacken ägde rum utanför en vallokal i Nynäshamn några mil söder om Stockholm. Kvinnan, lokala SD-ordföranden Emilia Orpana, uppger att hon blev skrämd och rädd och särskilt orolig över att angriparna skulle slå henne i magen och skada barnet.

Även en annan SD-valarbetare och en SD-väljare blev utsatt för verbalt hat från de unga invandrarmännen som nu fått förstärkning av ytterligare tre, som bland annat hotade att döda SD-valarbetarna och att stampa på deras huvuden. Man angrep även SD-medarbetarna fysiskt och vandaliserade dessutom partiets valmaterial.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterade händelsen och sa att attacken illustrerar en mycket sorglig utveckling i Sverige.

Även författaren och debattören Ann Heberlein som i årets val kandiderar för Moderaterna uppges ha utsatts för en hatattack. En man ska ha gått fram till henne utanför en vallokal i Lund. Även hon ska ha blivit kallad för diverse invektiv, däribland ”fascist”, ”fitta” och ”hora”.

Ingen av våldsverkarna har gripits.