Det är ”nödvändigt” att återstarta kolkraftverk i Tyskland. Det säger tyska Greenpeace ”energiexpert” Karsten Smid i ett utspel.

Bakgrunden är att Tyskland desperat startar upp kolkraftverk på grund av den akuta elbristen, och för att spara på gaslagren inför vintern. I måndags återstartade Uniper block 4 vid kolkraftverket Heyden i Nordrhein-Westfalen.

LÄS ÄVEN: Rysk gas till Tyskland hotas av västs sanktioner

Kraftverket, som lagts i malpåse, har anor från andra världskriget. Det byggdes ursprungligen av fångar som satt i nazisternas koncentrationsläger. Nu producerar det återigen elkraft till det tyska elnätet.

Stängde förra året

Vattenfall har också blivit tillfrågat om de kan återstarta kolkraftverket Moorburg utanför Hamburg. Men den svenskägda energijätten har sagt nej.

Moorburg togs i drift så sent som 2015 och var Tysklands modernaste och mest effektiva kolkraftverk när det togs ur drift förra våren. De tyska myndigheterna betalade Vattenfall en hemlig summa pengar för att stänga kraftverket som ett led i den ”gröna omställningen”.

Sedan dess har Vattenfall varit snabba att riva och sälja viktiga komponenter i kraftverket. Det är därför inte längre möjligt att starta det, meddelar företaget.

Greenpeace säger ja

Återstartandet av gamla tyska kolkraftverk får till och med sin välsignelse från självaste Greenpeace. Miljöorganisationen har inte minst varit drivande bakom att avveckla Tysklands kärnkraftverk.

– Det är bittert, men nödvändigt, att stängda koleldade kraftverk återstartas, säger organisationens energiexpert Karsten Smid i ett uttalande.

– Stenkolseldade kraftverk måste tillfälligt täcka upp för att befria oss från det politiskt skuldsatta beroendet av Putins gasleveranser.