På den grekiska ön Lesbos bor fåraherden Fotis Giounis i närheten av migrantlägret Kara Tepe. Upprepade gånger får Giounis sina får stulna och slaktade och ingen tycks bry sig. Nu vet han inte vad han ska göra för att få ha sina djur i fred.

I Kara Tepe bor omkring 7 000 migranter som regelbundet tar sig in på Giounis mark och slaktar djur och sedan tar med sig köttet. I ett uppmärksammat videoklipp berättar han om sitt livsverk:

– Jag har skapat allt detta genom att åka runt på cykel och sälja mjölk. Jag har bott i tält i fem månader… Och de förstörde allting på två timmar.

Han berättar om att migranterna har tagit sig in på gården medan han var borta i två timmar och slaktade fem får. Detta kort efter en annan attack som skedde veckan innan. Herden frågar sig hur migranter med 100 kilo kött på sig inte kan stoppas av myndigheterna. Han förfäras också över att beväpnade människor strövar omkring fritt i bergen och på deras gårdar.

”Jag vill bara vara i fred”

Han känner sig efter händelserna desperat då det bara fortsätter och det kan ta flera år att föda upp djuren, något hans familj är tungt beroende av för sin överlevnad. Det bör noteras i sammanhanget att ofta kommer de migranter som fastnar på Lesbos från betydligt mer välbärgade samhällsklasser i sina länder än fåraherden.

– Jag vill inte ha ersättningar. Jag vill bara vara i fred – att kunna gå hem och inte vara orolig, säger han uppgivet.

Numera spenderar han dagarna från sina barn med att vakta djuren.

LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: Migranter vandaliserade kyrka i Grekland

I två olika uppmärksammade inslag i grekisk media berättar Fotis Giounis om sin tillvaro som slagits i spillror.