Efter påtryckningar från den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan beslutade en domstol i fredags att dra tillbaka Hagia Sofias status som museum. Många befarar att beslutet kommer leda till ökade spänningar i en redan problematisk region. Grekland blir första landet som vidtar konkreta åtgärder mot beslutet.

”Erdogan gjorde ett historiskt misstag, ett misstag som skapar en klyfta”, säger den grekiska regeringens talesperson Stelios Petsas.

Grekland fördömer beslutet och kommer att göra allt i sin makt för att det ska leda till konsekvenser för Turkiet, uppger han och lägger till att man överväger alla möjligheter samt att det inte bara är Europa som reagerar och överväger sanktioner utan även internationella organisationer som UNESCO.

Vidare försäkrar Petsas att det inte råder någon tvekan om att man verkligen kommer att vidta åtgärder, dock utan att i dagsläget presentera mer ingående detaljer kring vad sanktionerna kommer att bestå av.

LÄS ÄVEN: Hagia Sofias status som museum återkallas – kan åter bli moské

Den som bryter mot internationell lag måste förstå att ett sådant kriminellt beteende resulterar i kännbara sanktioner. Den enda saken som är säker är att sådant beteende och en sådan stor förolämpning bör mötas med ett liknande svar, säger Petsas.

Premiärministern fördömer

Även den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis fördömer i ett uttalande beslutet. I detta skriver han bland annat att beslutet inte bara påverkar Turkiets relationer till Grekland man även EU, UNESCO och den globala gemenskapen.

Olika budskap