Greta_generalstrejk
Inrikes

Greta vill lamslå hela landet med strejk – 25% beredda att delta

Publicerad 7/25/2019
Annons

Klimataktivisten Greta Thunberg och organisationen Fridays for Future har tidigare aviserat att man vill utvidga sina skolstrejker till att även omfatta arbetsmarknaden. Nu vänder man sig direkt till de fackliga organisationerna för att utlysa generalstrejk i hela landet.

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som den 16-åriga aktivisten och FFF propagerar för att landet bör lamslås med generalstrejk för den annalkande klimatkatastrof man tror att världen står inför. Man skriver att avsikten med strejkerna är att hela samhället ska stanna av.

Datum för den första landsomfattande strejken är satt till den 27 september. Man söker nu de fackliga organisationernas välsignelse för initiativet eftersom det strider mot både svensk lag och avtalen mellan arbetsmarknadens parter.

Det framgår inte om man därefter, med förebild från det senaste årets skolstrejker, vill att alla anställda i Sverige ska lägga ned arbetet varje fredag.

Var fjärde positiv
Aftonbladet frågar i anslutning till artikeln vad läsarna anser om allmän arbetsnedläggelse för klimatet. 25 procent av de som svarat ser det som ett bra initiativ men en stor majoritet är negativa.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons