Sedan regeringen tvingat landets bönder att ställa om till organisk odling har Sri Lankas ekonomi störtdykt. Nu har regeringen utlyst undantagstillstånd och bemöter folkets protester med tårgas och vattenkanoner. Landet som tidigare var självförsörjande på ris måste idag importera den viktiga basvaran. Samtidigt har priset för konsumenterna ökat med 50 procent.
Under fredagen utropade Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa undantagstillstånd, efter att långvariga protester och en generalstrejk stängt skolor, företag och transporttjänster. Våldsamma protester har skakat landet i månader över regeringens uppenbara misskötsel av landets ekonomiska kris, skriver CNN.
I december 2019 presenterade Sri Lankas nyvalde president Gotabaya Rajapaksa formellt den storslagna nationella strategin: “Visioner av välstånd och prakt”. Bland de ambitiösa löftena fanns ett åtagande att “främja och popularisera ekologiskt jordbruk” under det följande decenniet samt att åstadkomma en “revolution i användningen av gödningsmedel”, skriver Swissinfo.
LÄS ÄVEN: Trots kraftig utbyggnad – mindre vindkraft förra året än 2020
Hägrande humanitär kris
Skiftet innebar att traditionella bondebyar ställdes om till att använda enbart organisk gödning. Två år senare infördes förbud mot import av kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel, vilket slutligen tvingade landets två miljoner bönder att anpassa sig till omställningen.
Resultatet blev katastrofalt. Skördarna föll med 20 procent redan under de första sex månaderna och har nu minskat så kraftigt att Sri Lanka tvingas importera ris, som landet tidigare varit självförsörjande på. Samtidigt har priset till konsumenterna ökat med 50 procent. Även te- och gummiplantager har drabbats hårt av den gröna omställningen, skriver Foreign Policy.
– Om det fortsätter så här kommer det i framtiden bli svårt att hitta en enda bonde kvar i Sri Lanka, säger risodlaren Niluka Dilrukshi, 34, till The Guardian.
LÄS ÄVEN: Statsradions självbild: ”Vi har svenska folket med oss”
Statsradions expert: “Ekologiskt jordbruk är framtiden”
Bönder har protesterat i hela landet och presidenten anklagas för att ha drivit landet i ekonomisk ruin. Vissa förändringar har skett under året men planen att ställa om ligger fast, trots en hägrande humanitär kris. Tidigare i veckan medgav Sri Lankas finansminister Ali Sabry att landets finansiella reserver är så gott som tömda. Landet har vädjat till Internationella valutafonden för nödfinansiering.
Enligt en “expert” som Sveriges Radio har talat med finns det – trots de katastrofala följderna – inte någon annan väg att gå är att fortsätta ställa om jordbruket. “Ekologiskt jordbruk är framtiden”, hävdar han.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.