Den så kallade gröna omställningen kan ha vållat måndagens enorma strömavbrott i Spanien och Portugal genom att skapa instabilitet i elnätet. Det rapporterar flera spanska medier.

Det är vid halv ett-tiden på måndagseftermiddagen som uppemot 60 miljoner människor blir utan ström i Spanien och Portugal. Ett omfattande strömavbrott har drabbat den Iberiska halvön.

LÄS MER: Stort strömavbrott i Spanien och Portugal

Red Eléctrica (REE) heter det statligt dominerade elnätsbolag som ansvarar för Spaniens eldistribution. En spansk motsvarighet till Sveriges Svenska kraftnät. Och REE:s operative chef, Eduardo Prieto, säger vid en pressträff att han aldrig varit med om något liknande.

Eduardo Prieto. Pressbild

– En händelse som denna har aldrig tidigare drabbat det spanska fastlandselnätet. Vi talar om en exceptionell och extraordinär händelse, säger han vid en pressträff.

Elavbrottet varar i flera timmar. Framåt niotiden på måndagskvällen är omkring halva landet fortsatt strömlöst.

Bristande tröghet

Under tisdagen har de flesta elabonnenter återfått strömmen efter det omfattande strömavbrottet, som det saknas officiell förklaring till. Inofficiellt börjar det emellertid att växa fram en bild av vad det var som hände, i takt med att fler och fler experter uttalar sig.

En av dem är Manuel Alcázar Ortega, professor vid utbildningen för elingenjörer på Tekniska högskolan i Valencia.

Manuel Alcázar Ortega. Foto: Researchgate

– REE har gett indikationer om att avbrottet vållades av kraftiga frekvensfluktuationer, vilket inträffar när balansen mellan den energi som går in i systemet och den som lämnar det, förloras, säger Alcázar Ortega till spanska Science media centre.

– De här frekvensfluktuationerna, vid en tidpunkt när kraftbehovet var lågt, solkraften översteg 55 procent, och det fanns ett minskande bidrag från generatorer som kunde leverera tröghet, resulterade i att systemet inte längre kunde hantera frekvensfluktuationerna, vilket triggade en kedja av bortkopplade generatorer, och till slut vållade strömavbrottet.

Det låter avancerat.

Ovanligt mycket solkraft

De senaste åren har Spanien, liksom de flesta andra EU-länder, storsatsat på förnyelsebara kraftslag. Dels vindkraft, men framför allt solkraft.

Och måndagen är en solig dag i Spanien. Landets mer än 60 000 solcellsanläggningar står strax efter lunch för omkring två tredjedelar av landets elkraftproduktion, enligt data från REE.

Foto: Solaria energia

Den ökande elproduktionen i takt med att solen stiger på himlen, sammanfaller med en minskande efterfrågan på el när miljoner spanjorer stänger av maskiner och datorer för att gå på lunch.

Ett antal generatorer börjar då kopplas bort från elnätet med automatik. Dels för att inte ytterligare överbelasta det, dels för att de själva inte ska ta skada. Bortkopplandet är väldigt snabbt och drastiskt.

– 15 gigawatt elproduktion försvinner på fem sekunder, berättar premiärminister Pedro Sánchez vid en pressträff under måndagskvällen.

Ingen stabiliserande kärnkraft

Bland annat kopplas Spaniens samtliga i drifttagna kärnreaktorer och mer än hälften av vattenkraften bort från nätet. Kvar blir ett elsystem som i princip uteslutande utgörs av sol- och vindkraft.

Men de två kraftslagen saknar, till skillnad från till exempel kärn- och vattenkraftverk med stora tunga generatorer, förmågan att stabilisera elnätet. Den tröghet som behövs för att hålla en stabil frekvens försvinner.

Det är alltså förlusten av denna tröghet som Manuel Alcázar Ortega talar om, och som leder till att elnätet kollapsar. Han säger att för att förhindra fler liknande avbrott i framtiden, så kommer vind- och solkraften sannolikt behöva begränsas framöver, till förmån för kraftslag som stabiliserar elnätet.

En annan expert, José Luis González Valvés som är doktor i civilingenjörskonst vid Tekniska högskolan i Madrid, säger till Telemadrid att den gröna omställningen gjort det “enormt komplext” att styra över energiflöden och datasignaler från miljoner olika solpaneler spridda över hela landet.

– Vi har gått från ett system som producerade mycket energi på ett fåtal olika platser till ett som producerar lite energi på många olika platser, säger José Luis González Valvés.

Om du uppskattar Samnytts arbete bli då gärna prenumerant!

 Klicka för att se prenumerationserbjudanden.
 Den som vill stötta genom Swish kan skicka valfri donation till: 123 083 3350 
 Vill du hellre donera på andra sätt finns mer information om det här

LÄS ÄVEN: Vindkraftsindustrin pressar politiker att godkänna projekt – kritiska invånare stämplas “klimatförnekare” och “rysk påverkan”