➤ EU De tillfälliga gränskontroller i bland annat Sverige EU-kommissionen tills nyligen krävt skulle upphöra i november tycks nu kunna upprätthållas så länge respektive nation anser att de är nödvändiga.

I början av september meddelade EU-kommissionen att gränskontrollerna i Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge måste upphöra den 12 november. Då hette det att ”förhållandena för att godkänna dem finns inte längre”.

Detta ledde till att Danmark gick samman med Tyskland, Frankrike, Österrike och Norge för att försöka revidera Schengensamarbetets regler. Målet var att gränskontrollerna med hänvisning till terrorhotet ska kunna förlängas upp till fyra år.

Detta arbete tycks nu ha varit åtminstone delvis framgångsrikt då EU-kommissionen föreslår att ett EU-land ska kunna ha gränskontroller om allvarliga hot mot den inre säkerheten föreligger.

– Alla medlemsstater har möjligheten att införa tillfälliga inre gränskontroller för andra hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten. Men alla medlemsstater behöver påminnas om att återinförandet av gränskontrollerna bara är en sista utväg, sa EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel.