En 30-årig tungt brottsbelastad man från Malmös invandrardominerade gängkriminella miljö har lämnat in en anmälan till Justitieombudsmannen (JO). Mannen känner sig kränkt av att ha blivit föremål för polisens intresse som ett resultat av hans brottsliga leverne. 

30-åringen har ingått i det kritiserade ”Sluta skjut”-projekt som polisen i Malmö lanserat där man försökt, men misslyckats med, att få bukt med det grova väpnade våldet genom att bjuda de kriminella på pizza och tårtkalas. Under sittningarna har polisen samtidigt varnat för att man kommer att ta i med hårdhandskarna mot de brottslingar som fortsätter välja pistol framför tårta.

LÄS ÄVEN: Dystert facit för polisens pizzakampanj ”Sluta skjut”: 15-tal deltagare i nya rättegångar

Inte heller dessa hårdhandskar i form av bland annat det uppmärksammade och riktade insatsen ”Rimfrost” mot gängkriminella i invandrartäta så kallade utsatta områden har varit framgångsrika och läggs nu ned efter utvärderingar som visar att det grova väpnade våldet ligger kvar på samma höga nivå som tidigare.

LÄS ÄVEN: Fiasko för operation Rimfrost – hundra skjutningar och 15 döda hittills i år

Över hälften av de grova brottslingar som deltagit i projektet och lovat att de ska lägga undan vapnen och övergå till ett hederligt liv har dock beslagits med att begå nya allvarliga brott. 30-åringen som nu JO-anmäler polisen är en av dessa. Han står trots löften om bot och bättring på nytt åtalad för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

Vill slippa bli stoppad av polisen

Löftesbrottet och den fortsatta kriminaliteten är inget som mannen ber om ursäkt för. I stället menar han sig utsatt för trakasserier från polisen som ständigt stör hans brottsliga verksamhet.

I JO-anmälan beklagar han sig bland annat över att han ofta blir stoppad för att bli avvisiterad eller få sin bil genomsökt. Detta ska ha skett vid minst 14 tillfällen, vilket 30-åringen anser varit alldeles för ofta.

Anledningen till att mannen punktmarkerats av polisen är dock han ingått i en riktad spaningsinsats mot den narkotikahantering som det kriminella gäng där mannen ingår ägnat sig åt. Insatsen kröntes med framgång där bland annat 30-åringen har kunnat bindas vid grova brott och nu ställs inför rätta.

Polisen: ”Motiverat”

Polisen avvisar att man omotiverat skulle ha kränkt eller trakasserat mannen och menar att man haft fog för åtgärderna. 30-åringen har flitigt umgåtts med kända gängkriminella, flera av dem i likhet med honom själv anslutna till ”Sluta skjut”-projektet.

Han går också alltid omkring i skottsäker väst och kör en bepansrad bil med skottsäkra rutor. Det är inget man gör om man inte är en del av de gängkriminella konflikter som plågar Malmö med ständiga skjutningar, flera med dödlig utgång.

I tidens anda har påtryckningar från olika politiska grupperingar gjorts mot juristerna på Polismyndighetens rättsavdelning. Där har man som en eftergift för att visa att man tar anklagelser om polisvåld och så kallad rasprofilering på allvar valt att kasta några av poliserna i yttre tjänst åt vargarna.

Bristfällig rapportskrivning

Efter att han granskat bland annat de 14 ingripandena mot den aktuella 30-åringen har man kommit fram till åsikten att det i några fall inte ange ”tillräckligt konkreta omständigheter”. Detta utlåtande har den gängkriminelle mannen tagit fasta på i sin JO-anmälan som han därför hoppas nå framgång med.

Från polisens sida vidhåller man att ingripandena varit motiverade mot bakgrund av 30-åringen brottsliga aktiviteter. Däremot vidgår man att den dokumentation i form av polisrapporter som skrivits om ingripandena i vissa fall varit ofullständiga, vilket dock inte är samma sak som att det saknats giltiga skäl för polisens agerande.

Justitieombudsmannens utredning går dock vidare. Något datum har inte angetts för när den väntas vara klar och beslut fattas.