En afghan fastnade i en trafikkontroll och blev DNA-topsad. Mannen kunde då kopplas till en gruppvåldtäkt för tio år sedan på Uddevallakalaset där en kvinna överfölls och ska ha fått en hand penetrerad i vaginan. Nu döms mannen för försök till våldtäkt men han slipper utvisning och kommer även undan med enbart samhällstjänst på grund av hans låga ålder vid brottet. Samtidigt är åklagaren ”nöjd med domen”.

Det vid klockan 02 den 27 juli 2013 som en ung kvinna trycktes ned mot marken vid Bohusläns museum nära kajkanten på Museigatan. Två invandrare slet av hennes kläder och försökte tvinga till sig sex.

Polisen fick kännedom om våldtäkten kort efter händelsen när förbipasserande uppmärksammat att kvinnan satt halvnaken och grät på en bänk med sina saker utspridda över marken.

Ett förbipasserande par vittnade att de såg en man som stod bredvid kvinnan men som plötsligt flydde från platsen när han fick se paret.

Brottsplatsen. Foto: Polisen

”Outhärdlig smärta”

Offret berättade för polispatrullen att hon hade träffat två invandrare på Uddevallakalaset som verkade trevliga och förde med henne på en promenad.

Kvinnan kände ganska snabbt att något var fel och gjorde olika försök att dra sig ur promenaden men då blev männen aggressiva och även våldsamma. Kvinnan berättar att hon fick ett slag i ansiktet och även kände hur männen klämde och vred hårt brösten och underlivet.

Vidare berättade kvinnan för polispatrullen att hon blev penetrerad vaginalt med flera fingrar eller en hel hand. Hon kunde inte svara om männen även penetrerade med penis. Hon beskrev smärtan som ”outhärdlig”.

Kvinnan uppgav även för polisen att hon tror att männen stal värdesaker från hennes väska.

Brottsplatsen. Foto. Polisen

NFC: Mycket DNA

Nationellt forensiskt centrum, NFC, säkrade DNA från en av gärningsmännen på offrets kläder och lår. Ansvarig för ärendet på NFC uppger att det var mycket DNA och att en torr hand normalt sett inte avger den mängden utan att det snarare handlar om att gärningsmannen ska ha slickat eller haft sitt könsorgan mot offret.

Faksimil Polisen

Greps efter tio år

Ingen av de två gärningsmännen kunde spåras och gripas. Det skulle dröja fram till det att preskriptionstiden höll på att löpa ut innan 27-årige Ali Akbar Ghorbani från Afghanistan fastnade i en trafikkontroll. I samband med polisärendet DNA-topsades afghanen och det gav en träff på våldtäktsförsöket vid Uddevallakalaset 2013. Mannen har suttit tyst i förhör och nekat till brott.

Kammaråklagare Anette Fogelberg vid Åklagarmyndigheten i Uddevalla valde att åtala Ghorbani för försök till våldtäkt i brist på bevis att våldtäkten ska ha fullbordats.

Ali Akbar Ghorbani Foto: Polisen

Utlänningen utvisas inte – får samhällstjänst

Den 14 augusti meddelade Uddevalla tingsrätt att Ali Akbar Ghorbani döms för försök till våldtäkt. Straffvärdet motsvarar fängelse i fem månader men det är inte aktuellt för rätten.

LÄS ÄVEN: Småbarnsmamma hängde ut man som våldtog 16-åring – nu döms hon för förtal

Ghorbani som sökte asyl i Sverige 2011 och folkbokfördes 2012 är enbart medborgare i Afghanistan. Åklagaren yrkade på utvisning men det var inte särskilt intressant för Uddevalla tingsrätt eftersom att det krävs ”synnerliga skäl” för utvisning.

Rätten skriver att ”det nu gått mer än tio år sedan brottet begicks” och ”då var Ali Akbar Ghorbani 17 år gammal”. Det finns därför inte synnerliga skäl att utvisa honom till hemlandet.

Fasimil Uddevalla tingsrätt

Rätten anser att en lämplig påföljd för afghanen är villkorlig dom och samhällstjänst 140 timmar. Vidare ska han betala nära 52 000 kronor till målsägande.

Fasimil Uddevalla tingsrätt

Åklagaren är nöjd med samhällstjänst

Kammaråklagare Anette Fogelberg är trots inget fängelsestraff eller utvisning nöjd med domen.

– Det är ganska tillfredsställande att ett så här gammal fall blir löst, säger Fogelberg till SVT.

Kammaråklagare Anette Fogelberg. Foto: LinkedIn

Statsmedia mörkar

När statstelevisionen och statsradion rapporterar om domen döljs gärningsmannens invandrarbakgrund.


LÄS ÄVEN: Våldtäktseritreaner får stanna i Sverige eftersom de är desertörer