41-årige Mohamad Amini, som häktats misstänkt för våldtäkt och försök till mord sedan han våldtagit en kvinna och knuffat ned henne i ett gruvhål i Norbergs kommun, påstås ha erkänt att han mördat sin tidigare fru.

Mohamad Amini kom till Sverige från Afghanistan tillsammans med sin fru och tre barn under flyktingkrisen 2015. Familjens asylansökan avslogs av Migrationsverket 2017, och utvisningsbeslutet vann laga kraft efter att migrationsdomstolen slagit fast det 2018. Trots utvsiningsbeslutet stannade familjen kvar i Sverige.

LÄS OCKSÅ: SVT och SR om gruvhålsafghanen: ”Hemmahörande i Halland”

Rädd för Mohamad

Mohamad Aminis fru gjorde en separat överklagan av Migrationsverkets beslut. I sin överklagan framförde hon bland annat att hon var rädd för sin man och att hon inte ville bo med honom längre. Hon uttryckte även rädsla för att han skulle döda henne om de tvingades återvända till Afghanistan.

Faksimil

SE ÄVEN: VIDEO: Se dramatiska räddningen av gruvhålsafghanens offer

I början av 2020 försvann Mohamad Aminis fru spårlöst och en anmälan om försvunnen person gjordes hos polisen. Polisen lyckades aldrig klarlägga vart hon tagit vägen.

LÄS MER: Efter Samnytts avslöjande om gruvhålsafghanen: Polisen ”tittar närmare” på försvunnen kvinna

Det var inte förrän en annan kvinna hittats i ett gruvhål i Norberg den 22 april i år som den försvunna frun uppmärksammades på nytt. Samnytt var först med att rapportera om att Mohamad Aminis fru varit spårlöst borta i mer än två år efter att ha tagit del av myndighetshandlingar.

Uppgift: Erkände mord

Enligt en källa som Sveriges television refererar har Mohamad Amini erkänt att han mördat sin tidigare fru. Erkännandet ska ha gjorts innan han våldtog och knuffade ned en ny kvinna i gruvhålet i Norberg.

LÄS ÄVEN: Gruvhålsafghanen: Kan få ”bråk i svensk tvättstuga”-problem om jag åker hem

Motivet till att Amini knuffade ned kvinnan i gruvhålet uppges vara att han ville gifta sig med henne, men att hon tackade nej till frieriet.

LÄS ÄVEN: Efter Samnytts avslöjande om gruvhålsafghanen: Polisen ”tittar närmare” på försvunnen kvinna