Guldfågelns kycklingslakteri på Öland ska ha skållat levande kycklingar i hett vatten. Nu agerar Länsstyrelsen genom att åtalsanmäla företaget för brott mot djurskyddslagen.

I samband med att Livsmedelsverkets veterinärer genomförde rutinkontroller under under förra året upptäckte man att avlivningar av kycklingar hade misslyckats och när kycklingar väl nådde skållhett vatten var minst tio kycklingar fortfarande vid liv, rapporterar SVT.

Lotta Berg är veterinär och professor vid Nationellt centrum för djurvälfärd som är en del av Sveriges lantbruksuniversitet, hon menar att kycklingarna har utstått ett oerhört lidande och att det djurskyddsmässigt inte är acceptabelt.

– Vi har en djurskyddslagstiftning som ska garantera att djuren ska behandlas väl. Och får man indikationer på att så inte varit fallet, även om ingen gjort det med flit, så behöver myndigheterna ta det här vidare, säger Berg.

Nu agerar Länsstyrelsen i Kalmar genom att åtalsanmäla Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen. Guldfågelns vd Peter Andersson kommenterar ärendet med att företaget ser mycket allvarligt på det som hänt.