En 50-årig man i Halmstad frias från åtalspunkten våldtäkt mot barn sedan han haft ett finger ”långt inne” i en tioårig flickas ”snippa”. Anledningen är att domstolen inte lyckats fastställa vad ”snippa” är.

Det är söndagen den 13 juni 2021 som en tioårig flicka följer med 50-årige Jörgen Sörensen in i ett förråd hos Frälsningsarmén i Halmstad.

Församlingen har på grund av coronapandemin haft gudstjänst utomhus, och den tidigare kyrkovaktmästaren ska enligt såväl flickans som sin egen utsaga ställa om en felställd timer under kyrkkaffet.

”Kom in i snippan”

Inne i kyrkan vill Jörgen att flickan hjälper honom ställa om timern, och lyfter upp henne så hon ska kunna nå den. Först genom att hålla med ena handen utanpå hennes shorts, framifrån över hennes underliv, och med den andra på hennes rumpa. Därefter byter han, enligt åtalet, grepp så att han för in ena handen innanför flickans shorts och trosor.

– Han kom in i snippan, berättar flickan i polisens förhör med henne.

– Typ långt inne.

Jörgen vill därefter att flickan hjälper honom hitta en kabel i ett väggskåp i ett annat rum, och han lyfter upp henne igen med en hand innanför hennes trosor. Denna gång säger flickan åt honom att sluta, och han sätter ned flickan på golvet igen och går därifrån. På väg hem från kyrkan berättar flickan för sin mamma vad som hänt under kyrkkaffet.

Döms men frias av hovrätten

Den 50-årige kyrkovaktmästaren döms i september förra året, mot sitt nekande, av Halmstads tingsrätt till tre års fängelse för våldtäkt mot barn. Han döms samtidigt att betala 140 000 kronor i skadestånd till flickan.

Men målet överklagas till hovrätten, som nu istället friar mannen. Anledningen är att fyra av de fem domarna inte håller med om att en ”snippa” nödvändigtvis betyder samma sak som slida.

Jörgen Sörensen utklädd till Jesus Kristus påsken 2019. Foto: Facebook/Frälsningsarmén

”Hovrätten har alltså funnit att åklagarens påstående att Jörgen Sörensen fört sin hand innanför målsägandens shorts och trosor, hållit på hennes snippa och haft ett finger inne i snippan är styrkt”, skriver hovrätten men fortsätter sedan:

”Målsägandens återkommande svar under polisförhören om att Jörgen Sörensen med ett finger ’kom in i snippan’ kan alltså inte tas till intäkt för att han förde in fingret i hennes slida”.

Slipper straff

Eftersom åklagaren inte presenterat något andrahandsyrkande, exempelvis sexuellt övergrepp mot barn, innebär det att mannen helt slipper straff, trots att både tingsrätten och hovrätten anser det bevisat att han haft sin hand innanför flickans trosor och att han ”kom in i snippan”.

”Åklagaren har inte yrkat ansvar för något annat brott. Jörgen Sörensen ska därför frikännas”, står att läsa i hovrättens dom.

En av juristdomarna i hovrätten, tillförordnade hovrättsassessorn Julia Cedergren som även är den enda kvinnliga domaren i målet, har emellertid anmält sig skiljaktig och anser att Jörgen ska dömas för våldtäkt mot barn.

”Målsäganden har dock uppgett att hela handen varit på snippan och fingret inuti snippan, samt att Jörgen Sörensen varit långt inne i snippan. Målsäganden har även visat med sina händer hur detta gått till genom att hålla handen utsträckt med handflatan uppåt och samtidigt höja upp ett finger. Jag bedömer att målsäganden inte kan tolkas på något annat sätt än att hon menar att Jörgen Sörensen trängt in i hennes vagina med ett finger”, skriver Cedergren i sin skiljaktiga mening.

De dömde i målet

De fyra domare som frikänner Jörgen Sörensen är hovrättslagmannen Åke Thimfors, före detta rådmannen Lars Arfvidson samt de båda socialdemokratiska nämndemännen Roger Knutsson och Fernando Claros Siangas.

Roger Knutsson vill inte svara på frågor när vi ringer upp honom.

– Du får vända dig till vår ordförande Åke Thimfors, säger den 74-årige socialdemokraten till Samnytt.

Samnytt har sökt såväl Åke Thimfors som åklagare Eva Lotta Swahn. Vi har även varit i kontakt med Frälsningsarmén i Halmstad som inte vill svara på frågor.

Åklagaren har överklagat den friande domen till Högsta domstolen.

LÄS HELA FÖRUNDERSÖKNINGEN

LÄS HELA HOVRÄTTSDOMEN HÄR