I början av året hade polisen i Södertälje en riktad insats mot så kallade beteendebrott i trafiken. Bland annat mittfilskörning och körning för tätt inpå framförvarande fordon beivrades. Nu åtalas en man sedan han kört i mittfilen, trots att högerfilen var ledig.

– Det handlar om att få rätt flöden i trafiken, eftersom det är tre filer och det är mycket trafik. Ett gott flöde för att undvika olyckor, helt enkelt, säger Mikael Alfredsson, kommunpolis i Södertälje till SVT.

Polisen följde efter mannen i 2-3 minuter på sträckan mellan Södertälje och Salem. Motorvägen har där en tillåten hastighet av 100 km/h. Mannen uppges ha kört runt 70 km/h och låg hela tiden till vänster, trots att högerfilen var fri från trafik. Detta uppskattades inte av den bakomliggande polispatrullen som satte stopp för mannens framfart.

– Han ligger i vänsterfilen och kör långsamt och då kan det uppstå trafikfarliga situationer, säger kammaråklagare Håkan Andersson.

LÄS ÄVEN: Snöoväder över landet – trafikolyckor och inställda tåg

Brott mot trafikförordningen

Enligt Andersson är det ovanligt att mittfilskörning leder till åtal. Anledningen är att mannen förnekar brottsmisstanken och vägrar godta polisens ordningsbot. Han åtalas således för brott mot trafikförordningen och riskerar böter på 500 kronor.

Trafikförordningens tredje kapitel, sjunde paragraf, gör gällande att: ”Vid färd på väg skall fordon föras i det körfält som är längst till höger i färdriktningen och som är avsett för fordonet”. Undantag gäller vid exempelvis omkörning, köbildning eller om vägskyltar visar något annat. Bötesbeloppet är 500 kronor.