Helgens demonstrationer mot regeringens vaccinpass samlade många tusentals människor i både Stockholm och Göteborg. Socialminister Lena Hallengren (S) är kritisk till att man använder sina demokratiska rättigheter och menar att demonstranterna underblåser oron i samhället.

Samnytt sände live från lördagens demonstration i Stockholm där närmare 10 000 människor samlades. Bland demonstranterna fanns människor i alla åldrar och med vitt skilda politiska åsikter men med den gemensamma nämnaren att de förespråkar frihet och motsätter sig tillämpandet av vaccinpass.

Statsmedia har dagarna innan demonstrationen försökt länka motstånd mot vaccinpass med ”våldsbejakande högerextremism”, vilket Samnytt rapporterat om. Något våld förekom dock inte och polisen behövde inte göra några ingripanden under någon av demonstrationerna.

LÄS ÄVEN: KI-professor: ”PCR-testning är i hög grad meningslös”

Hallengren kritisk mot protesterna: ”Farligt”

Socialminister Lena Hallengren (S) riktar i Expressen kritik mot demonstranterna, som hon menar underblåser oron för att vaccinera sig. ”Att utnyttja den rädslan är farligt”, skriver Hallengren i sin kommentar. Hon nämner aldrig vaccinpassen, som är det som demonstranterna vänder sig mot.

”Fakta är nu så omfattande och dessutom entydig. Vaccin skyddar mot svår sjukdom och död. Utan vaccinet hade vi haft en mycket värre situation i Sverige just nu, med fler allvarligt sjuka och döda och sannolikt också behov av ytterligare restriktioner”, skriver Hallengren.