Upp till en halv miljon kronor – så mycket kan en telefon med kontaktkort och ett nummer som ett stort antal missbrukarkunder har vara värt i den undre världen. Det berättar en knarklangare med kontoret bokstavligen på fickan som SVT har följt och som nu ska lägga av och därför lämnar över sitt inarbetade telefonnummer till någon annan.

Medan de flesta av oss får finna oss i att få en bråkdel igen av vad vi betalat för vår mobiltelefon när vi säljer den på begagnatmarknaden, gäller helt andra regler i kriminella kretsar. Här kan en bra langartelefon inbringa stora pengar när den säljs vidare.

På svenska med utländska brytning förklarar en langare för SVT att den här sortens telefoner går på auktion – den undre världens motsvarighet till Antikrundan. Hur mycket en langartelefon är värd beror på hur många och hur bra kunder som har numret.

Den langare som SVT pratat med uppger att han nu får 300 000 kronor för sin telefon som en grundplåt till det han ska syssla med när han tackar för sig i knarksvängen. Men riktigt bra telefoner kan betinga ännu högre summor samtidigt som de som haft få eller dåliga kunder kan tvingas avhända sig sin telefon för så lite som 40 000 kronor.

Mannen med utländsk bakgrund berättar med mask framför ansiktet inför SVT:s kamera att han langat kokain i Stockholms innerstad i många år och tjänat stora summor på det. Han beskriver sig som något av en huvudman i branschen som tagit emot kilovis av det vita pulvret i sändningar direkt från Sydamerika.

Kommunikationen mellan kunden och langaren sker oftast inte med röstsamtal utan i textform i en app där allt kan ske krypterat, exempelvis Wickr. Och är kunderna många och köpstarka är en sådana telefon, som i det aktuella fallet, alltså hårdvaluta.

authorimage