På lördagen hålls en palestinsk-europeisk konferens i Malmö. Konferensen har kopplingar till terroristorganisationen Hamas och leds bland annat av en palestinier i Nederländerna som misstänkts för finansiering av terrorism. Flera svenska politiker, däribland från Socialdemokraterna, deltar på konferensen.

Det är European Palestinian Conference som arrangerar sitt årliga evenemang och den här gången i Malmömässan. Vid årets evenemang den 27 maj firas även ett 20-årsjubileum.

Faksimil

Kopplingar till terrorism

Arrangörerna bakom evenemanget har som målsättning att palestinier och ska ta över Israel. Enligt både Israel och Palestinska myndigheterna har gruppen bakom evenemanget kopplingar till Hamas. En palestinsk organisation som styr Gaza och vars militära gren är terrorstämplad av EU, USA, Japan, Kanada, Australien, Egypten, Storbritannien och Israel.

LÄS ÄVEN: Studie: Minst judehat i Ungern, mest i Sverige

Kopplingen till Hamas är inte särskilt dold. Hamas-ledaren Ismail Haniya har talat på flera av gruppens tidigare konferenser. Enligt Middle East Media Research Institute (MEMRI) är Hamas-medlemmar och supportrar till terroristorganisationen flitiga besökare.

Hamas-ledaren talar på tidigare konferens.

En av personerna bakom konferensen är Abu Amin Rashid, palestinier med medborgarskap i Nederländerna, som misstänks för att finansiera terrorism. Israel pekar ut mannen som en ”Hamas-agent”.

PLO, Palestinska myndigheterna och Fatah är kritiska till konferensen – och har uppmanat till bojkott. Det beror inte på terrorkopplingar utan att man ser konferenserna som ett försök av Hamas att underminera styret på Västbanken och även utmana om positionen som representant för palestinier.

Svenska politiker deltar

Men trots kopplingarna till Hamas och att Palestinska myndigheterna tar avstånd från konferensen väljer flera politiker från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att delta.

LÄS ÄVEN: Brorson till militanta islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”